Megtartja rasszista felvonulását Toroczkaiék pártja a "cigánybűnözés" ellen, magasról tesznek a rendőrségi tiltásra

2020. május 28., 09:19

Szerző:

Hiába tiltotta meg a rendőrség, Mi Hazánk nevű szélsőjobbos alakulatot ez nem zavarja, megtartják felvonulásukat.

A párt abból a tragédiából szeretne politikát csinálni, amely múlt héten, a Deák téren történt: itt egy verekedésben két fiatalt öltek meg.

A rendőrség még sem annak jellege, hanem a koronavírus-járvány miatt tiltotta be az eseményt.

Mint kiderült, a hatósági tiltás sem zavarja Toroczkai Lászlót és csapatát, sőt, elvárja, hogy a rendőrség „tolerálja” a megmozdulást.

Az általuk „kegyeleti megmozdulásnak” hívott eseményt  Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) épülete elől indulna, innen mennének át a kettős gyilkosság helyszínére. A párt szóvivője Apáti István azt közölte, a megemlékezést azért szervezik az ORÖ székháza elé, mert "minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy az elkövetői kör többsége a cigány kisebbséghez tartozik."

A Deák téri gyilkosság gyanúsítottja.

A párt alelnöke, Novák Előd úgy fogalmaz közleményében, „Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánytól nem meglepő a mostani beavatkozási kísérlet, de a Mi Hazánk szerint

inkább a cigánybűnözőkkel vagy azokkal a drogterjesztőkkel kellene foglalkoznia, akiket már egy kisiskolás is megtalál, de a rendőrség nem."

A BRFK a közleményben azt írta, hogy egy kegyeleti megmozdulásnak nevezett elektronikus tájékoztató levél érkezett hozzájuk, amely nem minősül a gyülekezési hatósághoz történő bejelentésnek. A rendőrség szerint a rendezvény azonban gyűlésnek számít, ezért tájékoztatták a párt tisztségviselőit a veszélyhelyzetben, mint különleges jogrendben a rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályozásról - tették hozzá.

A rendőrség jogkövető magatartásra hívja fel a lakosságot, mivel a hatályos kormányrendelet szerint aki rendezvény helyszínén tartózkodik, szabálysértést követ el.

A Jobbikból kivált szélsőjobbos párt tudatosan használja politikai haszonszerzésre a tragédiát:

a szervezet elnöke minap azzal keltett feltűnést, hogy halálbüntetést szorgalmazott a kettős gyilkosság elkövetőjére.

Rendőrök a gyilkosság helyszínén.

Egy biztos: az Országos Roma Önkormányzat épületében nem lesz senki az esemény idején, azt kiürítik a rendezvény idejére. 

A szervezet azt közölte, ez nem a félelem jele, "hanem az, hogy ezekre a helyzetekre ki akarunk dolgozni egy olyan programot, ami működik is." Jelezték, később sajtótájékoztatót is akarnak majd tartani a témában. 

Az ORÖ úgy ítéli meg, szélsőséges nézeteket valló radikális politikai erők, újabb- és újabb támadást intéznek, most éppen a Deák téren történtek miatt. "Nem tudjuk kiknek az érdekeit képviselik ezek az emberek, kik támogatják őket, de a közelmúlt történéseiből következtetni tudunk, hogy

egyre jobban erősödik az ellenséges hangulatkeltés az ártatlan roma emberek és a romák többségével szemben."

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.