Damoklész aktái

Látott szebb napokat is a honi közélet egyedi jelensége, a Somogyért Egyesület: az előző ciklusban betört a törvényhozásba, mandátumra, sőt miniszteri székre tudta váltani a somogyi jónép pártundorát – de épp most, amikor úgy tűnik, itt volna a civilek ideje, sikerült bevinni maguknak egy jókora mélyütést. A szövevényes ügy kapcsán alkothatunk némi képet a magyar politikai kultúra állapotáról. HUSZKA IMRE riportja.

2012. február 5., 12:02

Hitetlenkedve fogadták a hírt a somogyi politikát ismerők, hogy tavaly májusban Ormai István, Nagyatád polgármestere, a szervezet kettes számú húzóneve minden előzmény nélkül távozott alelnöki posztjáról. Volt már „lemorzsolódás” az előző ciklusban, akkor ketten léptek ki, és váltak a fideszes többség támogatójává. A mostani eset – nyilván Ormai személye miatt – érzékenyebben érintette az egyesületet, s ez ad némi magyarázatot a fejleményekre. Napvilágra került ugyanis – ebben a formában először – a magyar politikai szcéna alvilági lejárata: a biankó lemondó nyilatkozat.

Gyenesei István elnök szerint sehol az országban nem volt példa arra, hogy egy civil szerveződés tizennyolc éven át – túlélve számos rendszerváltó pártot – meghatározó erőként jelen legyen a politikában.

– Három ciklusban mi adtuk a megyei elnököt, s most, a 2010-es megyei választáson a Fidesz mögött másodikként több szavazatot szereztünk, mint az összes ellenzéki párt. Mindez kegyetlenül zavarja versenytársainkat, így kezdettől fogva ki voltunk téve a legalpáribb támadásoknak. Emellett az előző ciklusban igyekeztek megbontani a szervezetünket, megpróbálták leválasztani azokat, akikről úgy gondolták, hogy zsarolhatók vagy megvásárolhatók.

Hogy ez ne fordulhasson elő újra, a 2010-es önkormányzati választásokra készülve merült fel a lemondó nyilatkozat szükségessége.

– Ezt a küldöttgyűlésünkön támogatta mindenki, köztük Ormai István is, aki így fogalmazott a jegyzőkönyv szerint: „A mandátumvesztés megelőzésére garanciákat kell találni” – folytatja Gyenesei. – A választásokon a Somogyért tizenkilenc százalékot elérve három képviselőt küldhetett a tizenhat tagú megyei közgyűlésbe. Elnökségi ülést tartottunk, amelyen az esetleges lemondás feltételeit írásba foglaltuk. Ebben szerepel: a képviselő „felhatalmazza az elnökséget, hogy egyesületi tagságának megszűnése esetén a mandátumról lemondó nyilatkozatot dátummal lássa el”. Ezt Ormai, Kövér István és én szóban is megerősítettük, majd a dokumentumokat lezárt borítékban a titkárunk betette a páncélszekrénybe.

2011. május 30-án Ormai bejelentette, hogy lemond ügyvezető alelnöki tisztségéről városa, „Nagyatád érdekében”, de az egyesületi tagságáról s így a mandátumáról nem volt szó.

– Június közepén viszont a megyei önkormányzat által fenntartott Somogy Televízióban – kissé furcsa körülmények között – kijelentette, hogy az egyesületet is elhagyja – jegyzi meg Gyenesei. – Felhívtam, de ő azt kérte, hogy nyár végén kerítsünk sort a tisztázó beszélgetésre. Szeptember 6-án aztán úgy tűnt, simán pontot teszünk az ügy végére: a titkárunk elővette Ormai dátum és aláírás nélküli nyilatkozatát. Megállapodtunk, hogy záros határidőn belül visszajuttatja hozzánk. Így is történt, rákerült az aláírása és még egy általa kézzel írott szöveg is: „A fenti döntésemet a mai napon saját elhatározással, minden külső hatás nélkül hoztam. Megbízom a Somogyért Egyesület titkárát, hogy jelen nyilatkozatom leadását helyettem és a nevemben tegye meg. Kérem a Somogy Megyei Választási Bizottságot döntésem tudomásulvételére.”

Ez a kézzel írott rész a másik két, időközben közjegyzői letétbe helyezett nyilatkozaton nem szerepel, ezek hitelességét az elnökség tagjainak tanúvallomásai is bizonyítják.

– A dátum eredendően nem is lehetett Ormai mandátumról lemondó nyilatkozatán – folytatja Gyenesei István. – Az egyik alelnökünk, elnökségünk határozatának megfelelve, külön utasítás nélkül gépelte rá az ülés után, amikor elfogadtuk Ormai aznap délután faxon küldött egyesületi tagságáról való lemondását. A korábbi egyezségünk és az ő felhatalmazása szerint jártunk el. Ezek után az egyesületünk titkárával közösen juttattuk el a választási bizottság titkárának, dr. Vörös Tamásnak – aki egyben Somogy megye főjegyzője is – a lemondást.

Ormai István, a dél-somogyi kisváros, Nagyatád polgármestere szerint egészen másképp zajlottak az események. Kezdettől az egyesület második embere, sokáig alelnök, minden ciklusban megyei képviselő. Most függetlenként egy fideszes többségű képviselő-testület élén igazgatja a várost.

Az írást teljes terjedelmében a 168 Óra hetilapban olvashatják.