D-vitamin-túladagolás miatt kerülhetett kórházba több csecsemő

2019. április 8., 12:18

Szerző:

Az elmúlt hetekben derült ki, hogy szülői figyelmetlenség miatt a tápszerként forgalmazott Eurovit D vitamin cseppek készítményből születésüktől kezdve a javasoltnál veszélyesen nagyobb adagot (8000-16000 NE-t) kaptak egyes csecsemők — írja az OGYÉI- re hivatkozva a 24.hu. A túladagolás veszélyes, esetenként kórházi kezelésre is szükség lehet, ez történt több, a terméket fogyasztó csecsemőnél.

„A készítmény adagolási útmutatója egyértelműen 1 cseppben maximalizálja a napi adagot, 3 éves korig, és a készítmény címkeszövege tartalmazza a figyelmeztetést is, hogy az ajánlott adagot ne lépjék túl. A kórházba került csecsemők azonban 1 csepp helyett 1 pumpás cseppentőnyi (20-40 cseppnek megfelelő) adagot kaptak, napi rendszerességgel.”

– hangzik a közlemény. A cég a pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazását 2018 decemberében megszüntette, és egy cseppentő feltéttel ellátott terméket hozott forgalomba. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egyes szülők még jelenleg is adagolják gyermekük számára a korábban megvásárolt, pumpás cseppentővel ellátott tápszert.