Czeglédy Csaba szerint Szabó Bálint 10 százalékos sikerdíjat húzott le a Szeviép-károsultakról

A csalás miatt büntetőeljárás alatt lévő szombathelyi politikus perben áll a legnagyobb magyar politikai kalandorral. Az ügy középpontjában pedig Botka László áll.

2019. január 21., 15:11

Szerző: Molnár Richárd

Nem jelent meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán a kalandos politikai múltú egykori szocialista, majd DK-s Szabó Bálint és a Fidesz-frakció által pénzelt Pesti Srácok főszerkesztője, Huth Gergely abban a magánvádas rágalmazási perben, amelyet a 2017 óta egy költségvetési csalási ügyben büntetőeljárás alatt lévő (jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt álló, de az előzetes letartóztatást is megjárt) Czeglédy Csaba indított ellenük, valamint a Pesti Srácok további két újságírója ellen.

Bár a szombathelyi közéletben vezető szerepet játszó Czeglédy Csaba  elleni médiahadjárat is alábbhagyott, az ügyvéd-politikus folyamatos ellentámadásban van, amióta a Pesti Srácok hasábjain Szabó Bálint megvesztegetési kísérlettel és az ellene való erőszakos támadásra való felbujtással vádolta meg.

Konkrétan azzal, hogy Szeged polgármestere, Botka László Czeglédy Csabán keresztül akarta elhallgattatni az ellene hadakozó Szabó Bálintott, továbbá 15 évvel ezelőtt megverette és megerőszakoltatta őt.

A szerdai perre (amelyet megelőzően Czeglédy Csaba már megnyerte a cikk kapcsán indított helyreigazítási, majd személyiségi jogi pert is) csak Szarvas Szilveszter, a Szabó-interjú készítője jött el, bár ügyvédje szerint Huth Gergely is azt ígérte, hogy elmegy (emiatt 10 perccel elhalasztották a tárgyalás kezdetét). Végül sem ő, sem Füssy Angéla újságíró sem jött el, utóbbit egy másik, szintén lejárató cikk miatt perelte be Czeglédy. A szombathelyi ügyvéd elöljáróban elmondta, hogy eltekint a Szarvas elleni vádtól, ha bocsánatot kér tőle. Az újságíró azonban közölte, ő csak a munkáját végezte a Szabó-interjú során, így nem kell elnézést kérnie. A bíró közölte: ha Szabó, Huth és Füssy nem jelenik meg a következő tárgyaláson, rendőrökkel vezetteti elő őket.

Kicsoda Szabó Bálint?

Szabó Bálint volt egykor az MSZP-hez kötődő Fiatal Baloldal Vas megyei elnöke (és az MSZP tagja). 2004-ben kizárták az MSZP-ből, mert helyi roma vezetők szerint pénzért toborzott új tagokat a pártba, így duzzasztva fel a szervezetet. Szabó  Bálint rágalmazás miatt a bírósághoz fordult, majd később azt állította, az egyik tárgyalás után megtámadták, megverték és megerőszakolták. Később a bíróság kimondta, nem történt rágalmazás. Erre a támadásra mondta a Pesti Srácoknak Szabó, hogy Czeglédy Csaba szervezte meg.

Szabó Bálint ekkor eltávolodott a politikától, de 2012-ben belépett a DK-ba, ahonnan 2013-ban kilépett, mert egyetlen állítását sem tudta igazolni a bíróság előtt arról, hogy mely MSZP-s politikusok álltak az őszödi beszéd kiszivárogtatása mögött. A Heti Válasznak adott interjúban ugyanis azt mondta, hogy ott volt ott volt Rózsa-Flores Eduardo lakásán, látta az MSZP akkori vezető politikusai közül „Katalint, Imrét és Ferencet”, akik az őszödi beszéd hangfelvételét hozták el. Minden érintett beperelte, és minden pert elveszített.

Azóta Szabó Bálint Szegeden ténykedik, minden fronton, minden lehetséges és lehetetlen váddal támadja Botka Lászlót. Ezzel mindenképpen a Fidesz céljait szolgálta, a kormánysajtó sztárja is lett. December elején bejelentette, polgármesterjelöltként Botka  László kihívója lesz. A hírt címlapon hozta a Magyar Idők.

De hogyan is zajlott az a bizonyos 2017-es találkozó Szabó Bálint és Czeglédy Csaba között Budapesten, amelyen Szabó állítása szerint Czeglédy több tízmillió forinttal akarta megvesztegetni, hogy ne foglalkozzon többé Botka Lászlóval?

– Szabó Bálint az elmúlt bő egy évtizedben több alkalommal kérte ki a tanácsomat. Ilyenkor mindig személyesen jött el hozzám Szegedről Szombathelyre. Jónak mondható személyes viszonyban voltunk, de tisztában voltam az emberi gyengeségeivel. Még a pannonhalmi apátságban tartott esküvőjére és az azt követő ebédre is meghívott – mesélte a szerdai tárgyalás után Czeglédy Csaba.

Czeglédy Csaba
Fotó: Facebook

A szombathelyi ügyvéd állítása szerint Szabó Bálint azelőtt is kikérte a tanácsát, mielőtt (már az MSZP-ből kilépve, a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció tagjaként) 2013-ban nyilvánosan megnevezte volna Gyurcsány 2006-os öszödi beszédének szocialista kiszivárogtatóit, pontosabban azok keresztnevét.

– Akkor elmondtam neki, hogy őrültség, amit tervez, hiszen semmivel sem tudja bizonyítani az állításait. Jogászként és jó ismerőseként is azt tanácsoltam neki, hogy ezzel ne álljon ki a nyilvánosság elé – állította a politikus.

Kérdésünkre, hogy Szabó Bálint elmondta-e, ki árulta el neki az öszödi szivárogtatók neveit, Czeglédy Csaba  nemmel felelt.

– Szabó Bálint 2017 tavaszán keresett meg utoljára (Czeglédy Csabát 2017 júniusában helyezték előzetes letartóztatásba – a szerk.). El is jött volna Szombathelyre, mint korábban, de mondtam neki, hogy mostanában többször vagyok Budapesten, inkább találkozzunk ott. Kiváncsi voltam, hogy mit akar mondani. Azt mondta, több dologban kiváncsi a tanácsaimra, de főleg Szegeddel és Botka Lászlóval kapcsolatban – mondta Czeglédy Csaba, aki szerint „plussz motivációt” jelentett számára a találkozáshoz, hogy megértse, „mi van Bálint fejében”.

– Tudni akartam, hogy miért harcol ilyen vehemensen Botka László ellen. Polgármester akar lenni Szegeden? Van valami személyes ügye, és így akar bosszút állni? Vagy a Fidesz megbízásából teljesít küldetést? – idézte fel gondolatait a szombathelyi ügyvéd.

Szabó Bálint
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Czeglédy Csaba elmondta, Szabó Bálint a budapesti beszélgetésük során közölte, hogy ő baloldali és mindig is az volt, továbbá kedveli Botka Lászlót, és szerinte nagy dolog, amit a polgármester Szegeden csinál.

Nem értette azonban, hogy Botka miért nem áll élére a Szeviép-károsultak kártalanításának.

Szeviép-ügy volt az, amivel a miniszterelnöki ambíciókat dédelgető MSZP-s polgármestert a kormánysajtó folyamatosan támadta 2017 során. Az ügy lényege, hogy a 2002 előtt még a Fidesz kegyeibe sorolt építőipari cég az országos, valamint a szegedi szocialista hatalomátvétel után egyre kevesebb megrendelést kapott, illetve egyre rosszabb üzleteket kötött. Végül 2010 után csődbe ment, miután a szegedi önkormányzat nem volt hajlandó eltekinteni a cég félmilliárd forintos kötbértartozásától. Emiatt a Szeviép rengeteg alvállalkozójának maradt adós.

Czeglédy Csaba állítása szerint Szabó Bálint a megbeszélésen azt mondta neki, hogy cégének, a követeléskezeléssel foglalkozó Likvid Kontroll Kft.-nek 10 százalékos sikerdíjra szóló szerződése van a Szeviép-károsultak egy részével.

Bár Szabó Bálint azt is elmondta, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter ígéretet tett neki, hogy a választási kampány előtt kártalanítják a Szeviép egykori alvállalkozóit, ennek ellenére Botka Lászlót is be akarta vonni az ügybe. Czeglédy szerint Szabó azt gondolhatta, hogy összpárti, össznemzeti támogatással biztosan megvalósul a kártalanítás, és akkor a sikerdíjas szerződésekből komoly bevételre tesz szert.

– Azt nem tudom, hogy Lázár tett-e ilyen ígéretet Szabó Bálintnak, de ha nem, akkor Szabó kivételes jövőbelátási képességgel rendelkezik. Ugyanis személyesen Lázár vitte a Szeviép-kártalanításról szóló kormányhatározatot Szabó Bálinthoz – mondta Czeglédy Csaba.

Hozzátette, miután meghallgatta Szabó Bálintot, elváltak útjaik, de ő egyáltalán nem beszélt erről a témáról Botka Lászlóval, mert nem hiszi, hogy „szombathelyiként vagy a szegedi polgármester egykori sajtóperes ügyvédjeként neki kellett volna tanácsot adnia”.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.