Elfogultság miatt két bíró visszalépett Czeglédy Csaba perének tárgyalásától

2019. szeptember 13., 11:58

Szerző:

„Egyéb okra” hivatkozva elfogultságot jelentett be két olyan bíró, akiknek hamarosan el kellett volna kezdeni a Czeglédy Csaba és társai elleni büntetőügy tárgyalását – erősítette meg a hvg.hu értesülését a Szegedi Törvényszék.

Mivel így a háromfős bírói tanács kétharmada kiesett, új bírói tanácsot kellett kijelölni. Az új összetételű tanács előtt várhatóan október végén folytatódik az ügy. Az új elnök Molnárné Mészáros Noémi, a tanács új tagja pedig Nóvé Ágnes. A tanács harmadik, vissza nem lépő tagja nem büntetőbíró, hanem egy gazdasági ügyszakos bíró, Szűcs Károly.

A portál júniusban hozta nyilvánosságra azt a belső, bírósági iratot, amely arról szólt, hogy gyakorlatilag nincs olyan büntetőbíró az egész Szegedi Törvényszéken, akire rá lehetne bízni a Czeglédy Csaba és társai elleni pert. Ezt a dokumentumot a törvényszék elnöke, Tárkány-Szűcs Babett írta a Szegedi Ítélőtábla vezetőjének.

Törvény szerint ugyanis a vádemelést követően nem járhatnak el azok, akik az ügy korábbi szakaszában már részt vettek, hiszen így nem kellően pártatlanok. Mivel a Czeglédy-ügy 2015 óta ezen a bíróságon zajlott, szinte minden bíró belefolyt már az ügybe.

Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásának meghosszabbítás Czeglédy Csaba
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A törvényszék elnöke azt is írta, hogy a kizárással nem érintett négy bíró az ügyelosztási rend alapján csak fellebbviteli ügyek intézésében vesz részt. A visszalépő bírók helyett kijelölt mindkét bíró ebben a felsorolásban szerepelt.

– Láthatólag van két szegedi bíró, akik ebben a koncepciós eljárásban már nem vesznek részt

– reagált Czeglédy Csaba a portálnak. Hozzátette, hogy sajnálatos módon a Szegedi Törvényszék elnöke továbbra is kiszolgálja a hatalmat.

– Ugyanis két újabb bírát sikerült kijelölnie, akik a Szegedi Ítélőtáblának írt saját levele szerint szintén kizártak az eljárásból. Vagyis a törvényszék továbbra is elvon bennünket a törvényes bíráinktól, ez pedig súlyosan törvénysértő

– közölte. Megjegyezte azt is, hogy jogi lépéseket fog tenni, hogy a két új bírót kizárják az eljárásból.

Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba és társai a politikushoz köthető cég, a Humán Operátor Zrt. körül 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítésben utazó céghálózatot alakítottak ki, a közvetítő cégek, illetőleg a hálózat alján levő iskolaszövetkezetek segítségével elkerülték a diákmunka-közvetítés után járó közteher befizetését. Az okozott kár állítólag 6,3 milliárd forint.