Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Elfogultság miatt két bíró visszalépett Czeglédy Csaba perének tárgyalásától

2019. szeptember 13. 11:58 - szerző: 168 Óra

„Egyéb okra” hivatkozva elfogultságot jelentett be két olyan bíró, akiknek hamarosan el kellett volna kezdeni a Czeglédy Csaba és társai elleni büntetőügy tárgyalását – erősítette meg a hvg.hu értesülését a Szegedi Törvényszék.

Mivel így a háromfős bírói tanács kétharmada kiesett, új bírói tanácsot kellett kijelölni. Az új összetételű tanács előtt várhatóan október végén folytatódik az ügy. Az új elnök Molnárné Mészáros Noémi, a tanács új tagja pedig Nóvé Ágnes. A tanács harmadik, vissza nem lépő tagja nem büntetőbíró, hanem egy gazdasági ügyszakos bíró, Szűcs Károly.

A portál júniusban hozta nyilvánosságra azt a belső, bírósági iratot, amely arról szólt, hogy gyakorlatilag nincs olyan büntetőbíró az egész Szegedi Törvényszéken, akire rá lehetne bízni a Czeglédy Csaba és társai elleni pert. Ezt a dokumentumot a törvényszék elnöke, Tárkány-Szűcs Babett írta a Szegedi Ítélőtábla vezetőjének.

Törvény szerint ugyanis a vádemelést követően nem járhatnak el azok, akik az ügy korábbi szakaszában már részt vettek, hiszen így nem kellően pártatlanok. Mivel a Czeglédy-ügy 2015 óta ezen a bíróságon zajlott, szinte minden bíró belefolyt már az ügybe.

Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásának meghosszabbítás Czeglédy Csaba
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A törvényszék elnöke azt is írta, hogy a kizárással nem érintett négy bíró az ügyelosztási rend alapján csak fellebbviteli ügyek intézésében vesz részt. A visszalépő bírók helyett kijelölt mindkét bíró ebben a felsorolásban szerepelt.

– Láthatólag van két szegedi bíró, akik ebben a koncepciós eljárásban már nem vesznek részt

– reagált Czeglédy Csaba a portálnak. Hozzátette, hogy sajnálatos módon a Szegedi Törvényszék elnöke továbbra is kiszolgálja a hatalmat.

– Ugyanis két újabb bírát sikerült kijelölnie, akik a Szegedi Ítélőtáblának írt saját levele szerint szintén kizártak az eljárásból. Vagyis a törvényszék továbbra is elvon bennünket a törvényes bíráinktól, ez pedig súlyosan törvénysértő

– közölte. Megjegyezte azt is, hogy jogi lépéseket fog tenni, hogy a két új bírót kizárják az eljárásból.

Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba és társai a politikushoz köthető cég, a Humán Operátor Zrt. körül 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítésben utazó céghálózatot alakítottak ki, a közvetítő cégek, illetőleg a hálózat alján levő iskolaszövetkezetek segítségével elkerülték a diákmunka-közvetítés után járó közteher befizetését. Az okozott kár állítólag 6,3 milliárd forint.