Valahol elkeveredett Czeglédy Csaba fellebbezése, miközben a politikus előzetes letartóztatásban ült

2019. április 26., 16:05

Szerző:

Elutasította pénteken a bíróság Czeglédy Csabának a Szegedi Törvényszék ellen indított személyiségi jogi perét. A másfél évet előzetes letartóztatásban töltött, volt szombathelyi MSZP-s politikus fellebbez, mert véleménye szerint annak kimondása, hogy a bíróságoknak kötelességük tisztességesen dolgozniuk, jogelvi kérdés.

– Nem vagyok az a panaszkodó típus, tudtam, hogy nincs jobb elhelyezésre lehetőségem. Folyamatos neonfényben töltöttem el a letartóztatásomat, mert nem volt elég természetes fény a cellában, de nem tettem panaszt ez ellen, sem amiatt, hogy romlott a látásom – mondta a Kecskeméti Törvényszék ülésén Czeglédy, aki a személyi szabadságának és az egészséghez fűződő jogának megsértése miatt nyújtott be keresetet a Szegedi Törvényszék ellen.

– De amiatt igen - folytatta Czeglédy -, hogy csaknem egy év fogva tartás után a Szegedi Járásbíróság a haladéktalanság elve ellenére 18 napon keresztül nem tudta felterjeszteni a fellebbezésemet, s mindeközben felpörgette bennem a várakozást, növekedett bennem a düh, a fájdalom a bizonytalanságérzet, hogy végre szabadlábra kerülhetek.

Czeglédy Csaba

A kereset szerint Czeglédy Csaba védője 2018. július 5-én, már az új büntetőeljárási törvény alapján fellebbezte meg a Szegedi Járásbíróságnak az előzetes letartóztatását meghosszabbító végzését.

A járásbíróságra azonban nem érkezett meg a büntetés-végrehajtási szervtől a kézbesítési ív, így nem tudott fellebbezni az ügyvéd.

Emiatt július 20-án Czeglédy panaszt tett a büntetés-végrehajtásnál, amit jegyzőkönyvbe vettek. Július 23-án végül a védője jobbnak látta új fellebbezést írnia Czeglédy Csabának, amit személyesen vitt be és iktattatott a Szegedi Járásbíróságon.

A fellebbezés július 31-én került a Szegedi Törvényszékre, amely augusztus 1-én meghozta a végzését és az előzetes letartóztatást meghosszabbította. Augusztus 15-én megérkezett a Szegedi Fegyház és Börtön panaszt elutasító végzése is, miszerint a büntetés-végrehajtás annak rendje módja szerint július 10-én dokumentált módon elpostázta a Szegedi Járásbíróságnak a fellebbezést Czeglédy Csaba jognyilatkozatával együtt, amit az iratok szerint július 14-én a bíróságon átvettek.

Az, hogy ez a fellebbezés hova lett, nem derült ki az eljárásban.

- Nem tűnhet soknak két hónap, azonban egy szabadságától megfosztott személy esetében két hónap késlekedés rendkívül hosszú idő, ugyanis ez újabb bizonytalanság, ami pszichésen rendkívül megterhelő, a fogvatartás okozta alap stresszhelyzetet tovább fokozza. Így a lelki egészséget, ami nem elválasztható a testi egészségtől, még inkább rombolja - mondta a Kecskeméti Törvényszék tárgyalásán Czeglédy Csaba.

Mindezek ellenére a Kecskeméti Törvényszék Czeglédy keresetét elutasította.

A bíró a rövid szóbeli indoklásában elmondta, a Szegedi Törvényszék nem vitatta, hogy késedelmesen került felterjesztésre a felperes fellebbezése, de a személyi szabadság megsértése nem állhatott fenn, mivel letartóztatásban volt és azt jogerősen is meghosszabbították.

Hangsúlyozta: a személyiségi jogsértést jogellenes magatartásnak kell megalapoznia és a felperes minden esetben tudott élni a jogaival, vagyis a fellebbezés jogával.

A határozat kihirdetése után Czeglédy Csaba a 168 Órának ezt mondta:

– Természetesen megfellebbezem a döntést és akár a Kúriáig is elmegyek, mert ez jogelvi kérdés. Én nem pénzt kértem, csak azt, hogy állapítsák meg a bíróság jogsértő magatartását, hisz gondoljanak bele: ha ezt egy jogvégzett emberrel megtehetik, akkor mit tehetnek meg azokkal a fogvatartottakkal ma Magyarországon, akiknek a legalapvetőbb jogismeretük sincsen.