Két Borsod megyei kislány cukorkának nézte a gyógyszereket, akár kómába is eshettek volna

2019. október 15., 12:52

Szerző:

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Szikszói Járási Ügyészség egy anya ellen, akinek két gyereke véletlenül altatókat vett be - írja az ügyészség.

A nő február közepén a 3 és 5 éves lányaival a Borsod megyei Aszaló településen a lakóhelyéről átment a közeli rokonai házába, ahol a gyerekek az udvaron játszottak, amíg ő a konyhában főzött. A házban lakó felnőtt családtagok különböző nyugtató és altató hatású gyógyszereket tartottak otthon, amelyek olyan helyen voltak, hogy a gyerekek is hozzájuk férhettek. Erről az anyjuk is tudott, mégsem figyelt a kislányokra.

A gyerekek utólag már megállapíthatatlan típusú és mennyiségű nyugtató-altató hatású gyógyszereket vettek be, mert azt hitték a tablettákról, hogy cukorkák.

Ebéd közben mindketten aluszékonnyá váltak, majd eszméletüket veszítették. Mentőt kellett hívni hozzájuk, de az orvosi ellátásnak köszönhetően tünetmentesen kerülhettek haza. Az orvosi ellátás során észlelt tünetek, és az alkalmazott terápia alapján azt állapították meg, hogy a gyerekek benzodiazepin származékot tartalmazó gyógyszereket fogyasztottak, amelyek kisebb mennyiségben aluszékonyságot,

nagyobb koncentrációban kómaszerű állapotot, míg ritkább esetben légzésleállást okozhatnak.

Az ügyészség a vádlottal szemben közérdekű munka büntetést, valamint pénzbüntetést indítványozott.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.