A cukorbetegség miatti halálozásban az uniós szégyenlista élmezőnyébe került a Dél-Dunántúl

2019. november 14., 13:41

Szerző:

Az Eurostat legfrissebb, 2016-os adatokon nyugvó statisztikája szerint átlagosan 45 ember hal meg 100 ezer emberre vetítve a cukorbetegség valamilyen szövődményében. Összesen 114 400 ilyen esetet regisztráltak az EU-ban három éve, ami az összes halálozás 2 százalékát teszi ki.

Magyarországon szinte minden régió az átlag alatti halálozási adatokat produkált,

a sorból a Dél-Dunántúl lóg ki, ahol 51,88 cukorbetegség miatti halálesetet regisztráltak, ezzel az eredménnyel a régió uniós összehasonlításban a 9. helyet foglalja el a 276 úgynevezett NUTS2 régió összehasonlításában.

Uniós szinten a legrosszabb helyzet a portugál Açores-régióban van, ahol 76 haláleset jut 100 ezer lakosra, amit Ciprus egésze (64) és a szintén portugál Madeira régiója (60) követ.

A legjobb számokat Észak-Nyugat Romániában (6) és Bukarest régiójában mérték.

Utóbbit némileg megmagyarázhatja, hogy az elhunytakat nem feltétlen a betegség áldozatának tekintik, mikor felvezetik a kórházak a statisztikát. A cukorbetegség miatti vérnyomás-gondok például sok haláleset okoznak, de az a statisztikában a keringési betegségek miatti halálozásokhoz sorolják, jó eséllyel ez történhet Romániában, de más tagországokban is.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.