Zavartalanul folytatódik a nagy strandcsúszda-fejlesztési program, idén 3 milliárdot lehet elkölteni rá

2020. április 2., 18:23

Szerző:

Nem függesztette fel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a kormány által támogatott strand- és csúszdafejlesztési pályázatait, a fejlesztések a járványügyi körülményekhez igazodva, meghatározott ütemterv szerint haladnak - közölte az ügynökség az MTI megkeresésére.

Az MTÜ tájékoztatása szerint a támogatásban részesült projektek esetében a támogatói okiratok megkötése megtörtént, a beruházások előkészítése megkezdődött. A balatoni vízicsúszdák fejlesztésére meghirdetett támogatói felhívás lezárult, a beérkezett támogatási igények feldolgozása folyamatban van, a pályázói kör kiértesítése megkezdődött.

Hányszor elmúlt már, de újra vár a balatoni nyár
Fotó: Youtube

Az MTÜ 2017-ben indította el a strandfejlesztési programot, amelynek célja, hogy 2030-ig Magyarország valamennyi szabadvízi strandja megújuljon és európai színvonalúvá váljon. Tavaly országszerte 43 szabadstrand újulhatott meg, Ekkor 30 balatoni strand mellett a Dunakanyar és a Tisza-tavi szabadstrandok is lehetőséghez jutottak, több mint 4,4 milliárd forintnyi hazai forrásból.

Idén az üzemeltetőknek, az érintett önkormányzatoknak juttatott vissza nem térítendő támogatással 86 strand - köztük 64 balatoni - újulhat meg, közel 3 milliárd forintos forrásból. A Balaton mellett támogatáshoz jutnak a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál található strandok is.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: „Nyári szezon biztosan lesz előbb-utóbb, a Balaton már a vészhelyzet utáni időkre készül, amikor belföldi turisták dömpingjére lehet számítani" - fogalmazott a távirati iroda beszámolója szerint.

Azt, hogy a vírus után mekkora élet lesz a Balatonon ismét, remekül jelzi az is, hogy például Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is kap kétmilliárdot a balatonfüredi és aligai kikötőfejlelesztéseire.

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.