Megszűnt az eljárás a gyulai facebookos ellen is, nem terjesztett rémhírt a kórházi ágyak kiürítéséről

2020. május 15., 19:44

Szerző:

A Békés Megyei Főügyészség megbízott főügyészhelyettese a Media1-et arról tájékoztatta péntek délután, hogy a mai napon elfogadták Csóka-Szűcs János gyulai ügyészségen tett panaszát, így a facebookozó, akiből szerdán azért vált gyanúsított, mert közzétette, hány ágyat kellett kiüríteni a gyulai kórházban,

immáron nem gyanúsított.

„Tájékoztatom, hogy a Gyulai járási Ügyészség az ügy terheltjének gyanúsítás elleni panaszát a mai napon (pénteken) elbírálta, annak helyt adott, és megállapította, hogy a gyanúsítotti minősége megszűnt”

– ezt írta a portálnak dr. Havrán Ákos, a Békés Megyei Főügyészség megbízott főügyészhelyettese.

A Momentum szimpatizánsát még szerdán hajnalban kereste fel a rendőrség, házkutatást tartottak az otthonában, adathordozóit, telefonját, számítógépét lefoglalták, majd 4 órán át tartó kihallgatását követően meggyanúsították rémhírterjesztéssel. Csóka-Szűcs János elmondása szerint hazajutásában nem segítettek, holott mozgássérült és cukorbeteg.

 

Azért indult rendőrségi eljárás ellene, mert egy mondatot közzétett a Facebookon arról, hogy a helyi kórházban 1170 ágyat ürített ki a kormány, illetve megosztotta Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő posztját, amiben a kórházak kiürítése elleni dudálós demonstrálásra hívták az embereket.

Az ügyből azután országos,

majd nemzetközi botrány is lett, még az EP-ben is szóba került csütörtökön.

Senki nem igazolta, hogy a mondattal szándékosan veszélyeztette volna a koronavírus elleni küzdelmet, ráadásul a közzétett tényállításról nem bizonyosodott be, hogy ne lenne valós.

Csóka-Szűcs János előzőleg jelezte, kártérítési igénnyel él a meghurcolása miatt a rendőrséggel szemben.

A napokban a rendőrség egy másik, szerencsi facebookozót is alaptalanul gyanúsított meg rémhírterjesztéssel. Abban az ügyben kevesebb mint 24 órán belül visszavonták a gyanúsítást.

Az ellenzék a rémhírterjesztésről szóló új törvény eltörlését követeli, tegnap Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke benyújtott egy ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot. A rémhírterjesztésről szóló jelenlegi szabályozást a Fidesz március végén fogadta el, már akkor is komoly nemzetközi bírálat mellett.

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején rémhírterjesztésért egytől öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Csóka-Szűcs János jogi képviseletét a Magyar Helsinki Bizottság látta el, ők segítették az ügyészségi panasz elkészítését is.

 

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.