Csődközeli helyzetben vette át Pécset az ellenzéki polgármester, a város 23 milliárdos adósságot halmozott fel

2019. október 29. 21:16 - szerző: 168 Óra

A 24.hu-hoz eljuttatott közleményben számol be Pécs súlyos anyagi válságáról a város új, ellenzéki közös jelöltként győzött polgármestere. Péterffy Attila azt írja, hogy

  • 23 milliárdos adósság nyomja a várost
  • nem igaz, amit elődje, Páva Zsolt állított a 7 milliárd megtakarításról
  • a fideszes polgármester a hitelállományról is hallgatott
  • ennek hatására Péterffy spórolást írt elő az önkormányzati cégeknél

„8 milliárdos hitelállomány és majdnem 5 milliárdos működési hiány – Pécs fideszes vezetése csődközeli helyzetben hagyta a várost a demokratikus erőkre, miközben ennek ellenkezőjét kommunikálták. Azonnali intézkedéseket hoztam, de a 23 milliárd forintos konszolidált adósság ledolgozása kemény munka lesz. Páva Zsolt, Pécs volt fideszes polgármestere a múlt héten még arról beszélt, hogy 7 milliárd forint megtakarítással adta át a várost. Ám ez a számsorok egy nagyon furcsa értelmezése, a rideg valóság sajnos egészen más” - írta Péterffy.

A polgármesteri szerint a hivatal pénzügyi főosztályának összesítése alapján Pécs önkormányzatának és gazdasági társaságainak teljes hitelállománya szeptember 30-i állapot szerint nem kevesebb, mint 18,2 milliárd forint. Erről Páva Zsolt volt fideszes polgármester mélyen hallgatott múlt heti közleményében, de azt megelőzően sem tárta a nyilvánosság elé a céges adatokat.

„A fenti drámai számok a polgármesteri hivatal pénzügyi főosztályától származnak, de nem lepődnék meg, ha a Fidesz a korábbi kommunikációját folytatva tagadni kezdené, hogy pár év után ismét a csőd szélére kormányozta a várost. Ha ez megtörténik, azonnal törvényességi felülvizsgálatot kérek a kormányhivataltól: mondják ki ők, az államigazgatás szerve, hogy ezek a számok a drámai valóságot tükrözik” - írta a polgármester.

Páva Zsolt 2009 óta vezette Pécset polgármesterként. 2013-ra a város adósságállománya 46 milliárd forintra nőtt (ebben felelőssége volt az előző, szocialista városvezetésnek is), amelyet az Orbán-kormány teljes egészében átvállalt. Ezután azonban az adósság újból növekedésnek indult, emiatt Pávát a Fidesz lényegében gyámság alá helyezte 2017-ben.