Csődbe vinné a Fidesz Rákospalotát, csak mert a baloldali pártok által támogatott polgármester van hatalmon

Másodjára is elutasították a kerület költségvetését. A cél világos, az őszi önkormányzati választások előtt megroppantani a kerület költségvetését, illetve kirúgatni a volt MSZP-s jegyzőt.

2019. március 18., 19:43

Szerző:

Tíz igen, kilenc nem és két tartózkodás mellett másodjára sem fogadták el a költségvetés elfogadásáról tartott újabb – immár harmadik – testületi ülés napirendjét a XV. kerület képviselői, mivel a Fidesz-frakció ismét nemet nyomott - írja a hvg.hu. Mivel ez volt az utolsó határidő, ezt azt jelenti, hogy a baloldali pártok támogatásával irányító független polgármester, Németh Angéla kerülete számára április elsejétől a belügyminiszter felfüggeszti az önkormányzatnak járó költségvetési támogatások folyósítását, így a kerület pedig csak saját forrásaira támaszkodhat.

A kerületben már februárban is nekifutottak a költségvetés elfogadásának, de egyszer sem sikerült megszavazni azt. A név szerinti voksoláson a költségvetési javaslatra tízen – köztük Németh Angéla, a tavaly a RÁTE-Szolidaritás színeiben a Fidesz jelöltjét legyőző polgármester – szavaztak igennel, a nem gombot nyomta meg viszont testületileg a teljes Fidesz-frakció, és tartózkodott négy független képviselő, köztük a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, a Fideszből ugyancsak kizárt Bitvai Nándor, a korábban szintén a Fidesz színeiben politizáló Merk Péter, valamint Móricz Eszter.

Az első, februári ülés után Németh Angéla baloldali polgármester bizalomvesztés miatt azonnali hatállyal megvonta Victorné Kovács Judit alpolgármester minden feladat- és hatáskörét, valamint aláírási jogkörét. Victorné ugyanis úgy tartózkodott, pedig korábban még együtt nyújtották be a költségvetést.

Németh Angéla
Fotó: Facebook

A kerület jegyzője, a volt szocialista belügyminiszter, Lamperth Mónika a múlt héten, értekezleten nyugtatta meg az önkormányzat dolgozóit.

- A kerület 25 milliárd forintos büdzséjéből összesen 2,5 milliárd forint az az állami támogatás, amely a rendelet hiányában nem érkezik meg április 1-je után – jelentette ki a Polgármesteri Hivatal dolgozói előtt a jegyző. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat a kötelezően ellátandó feladatait el tudja végezni. Vagyis Lamperth szerint mindenki meg fogja kapni a fizetését, és nem lesz létszámleépítés sem, továbbá az alapvető szolgáltatások biztosan fenntarthatóak.

Az önként vállalt feladatokra, így a kulturális, a civil és a sportszervezetek támogatására, a fizetések előírtnál nagyobb emelésére, a szociális támogatásokra, a fejlesztésekre ugyanakkor már nem jut pénz.

Hajdu László DK-s országgyűlési képviselő, aki a kerületet több cikluson át irányította, egy nyilvános Facebook-kommentjében egyébként azt írta: a Fidesz-frakcióban „megmondták, ha a jegyzőt Németh Angéla nem rúgja ki, akkor nem lesz költségvetése a kerületnek”. Pedig Lamperth Mónika már nem tagja az MSZP-nek.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.