Csodatévő libanoni maronita szerzetesről elnevezett parkot avatott Tarlós István Gazdagréten

2019. május 27., 16:59

Szerző:

Szent Charbelnek, a libanoni maronita egyház szerzetes papjának állítottak emléket Budapest XI. kerületében egy park elnevezésével, amely a Nagyszeben tér és a Gazdagréti út közötti található, nem messze a Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Plébániától.

Tarlós István főpolgármester hétfőn, a park névadó ünnepségén azt mondta, az elnevezéssel a katolikus közösség és Budapest vezetése olyan emléket állít az annayai remetének, a teljesség zarándokának, amely megőrzi a mindennapoknak Charbel atya szent nevét, cselekedeteit és emberi tisztaságát.

Közölte, a parkot a gazdagréti Szent Angyalok Plébánia kezdeményezése alapján, a libanoni nagykövetség támogatásával, a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében, a városrész egyetértésével nevezték el Szent Charbelről.

Tarlós István elmondta, 1828-ban Júszuf Antún Mahlúf néven született egy kivételes ember, aki hosszú élete során nagy lelkierővel, bölcs derűvel, megingathatatlan hittel és türelemmel gyakorolta a legnemesebb tulajdonságokat. A Charbel nevet már novíciusként vette fel. A név jelentése: Isten története, Isten elbeszélése.

A Szent Charbel kápolna a libanoni Zahle-ban
Fotó: St. Charbel.net.au

„Szelídség, engedelmesség, szolgálatkészség, önfeláldozás, lemondás, erkölcsi tisztaság. Ezek a nagyszerű, de sajnos ma már egyre ritkábban fellelhető jellemvonások olyan erővel bírnak, amelyek szilárd alapot adhatnak egy szent életmű felépítéséhez" - fogalmazott.

A kelet misztikus aszkétája életével és halhatatlan csodáival a katolikus világ példaképévé vált, VI. Pál pápa 1965-ben boldoggá, majd 1977-ben szentté avatta - mondta.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, mielőtt megáldotta volna a parkot, elmondta, hogy Szent Charbel csodatevő szent hírében áll az egész világon.

Az Orbán-kormány tavaly ősszel 310 millió forintot adott a libanoni maronita egyháznak, az egyház vezetője  személyese gratulált a tavasszal újraválasztott Orbán Viktornak.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.