Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Csinos kis Porsche-gyűjteményt kapart össze magának a szorgos Matolcsy Ádám, csak a garázsra havi 170 ezret fizet

2019. április 23. 15:26 - szerző: 168 Óra

Pár hónappal ezelőtt az Átlátszó vette észre, hogy három Porsche 911 Targa parkol egymás mellett egy XIII. kerületi garázsban. Az Átlátszó kiderítette, hogy az autók Matolcsy György jegybankelnök kisebbik fia, a kormányközeli vállalkozóként részben közpénzből meggazdagodott Matolcsy Ádám gyűjteményébe tartoznak.

A portál nemrég észrevette, hogy a Porsche-gyűjtemény parkolóhelyet váltott és a Millenáris Mélygarázsba költözött. Itt felfedezték a gyűjtemény negyedik darabját is, amely a korábbi helyszínen készült fotókon nem szerepelt. A négy autó itt nem egymás mellett áll, de a mögöttük lévő falon ugyanúgy felirat jelzi a parkolóhely bérletes használóját, amely ezúttal a New Wave Kft. A cég tulajdonosi láncának végén Matolcsy Ádám áll.

A négy, 1991 és 2009 között gyártott autó becsült értéke összesen 60–70 millió forintra tehető.

Porsche Carrera Targa (2009)
Fotó: Youtube

Matolcsy Ádám megerősítette: a négy „régi” Porsche 911 valóban az ő tulajdona. Mint elmondta, az autókat nem presztízsük, hanem különlegességük miatt választotta. A vállalkozó azt is elárulta, hogy annak reményében vásárolt befektetési céllal ugyanolyan kivitelű és típusú autókat, hogy így egy későbbi együtt-értékesítés esetén nagyobb értéknövekedést érjen el velük.

A Porsche-gyűjtemény átköltöztetésének okát firtató kérdésre Matolcsy Ádám azt válaszolta, hogy egyszerű anyagi megfontolások vezették a döntésben: a Millenáris Parkolóban ugyanis olcsóbb az autók tárolása, mint a korábbi helyen volt. A vállalkozó cége által használt bérlet havi 42 ezer forintba kerül áfával autónként, amely a négy autó esetén havonta 168 ezer forintot jelent.

Matolcsy Ádám
Fotó: Facebook/Matolcsy Ádám

Matolcsy Ádám az a fiatal üzletember, aki 2017-ben félmilliárdos uniós támogatást kapott a tulajdonába került Baklaton Bútorgyárra, majd további súlyos tízmilliókat. Az ő fennhatósága alatt állították át kormánypártivá az Origót, de ő az is, aki 2018-ban, egyetlen fillér megtakarítás nélkül megvásárolta azt a 400 milliós, II. kerületi luxusvillát, amelyet apja, Matolcsy György használ. 

Legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy nagyon gyorsan reagált az édesapja unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában lévő NHB Bank likviditási problémáira: pár nappal azelőtt, hogy a Matolcsy György vezette jegybank korlátozta volna az NHB kifizetéseit, az ifjabb Matolcsy egy másik banknál nyitott számlát a cégei számára.