Csimpánzt alakító kaszkadőrön gyakorlatoztak a hatóságok

Állatkerti szökésre is fel kell készülniük a szerveknek. 

2020. szeptember 10., 15:20

Szerző:

A győri Xantus János Állatkert területén és parkolójában tartottak szimulált vészhelyzeti intézkedéseket a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltségének munkatársaival, valamint az állatkert dolgozóival közösen a Dr. Csikós Botond rendőr alezredes által vezetett rendőri egységek - írja a police.hu.

A gyakorlat szerint az állatkerti csimpánzcsapatban verekedés tört ki, és

az egyik példány – akit egy kaszkadőr személyesített meg - kijutott a látogatók közé.

Az állatkert munkatársai a létesítmény vendégeit menekítve, próbálták őt visszaterelni a kifutóba, azonban a „majom” egérutat nyerve a parkolóban álló fán keresett menedéket. Az „állatot” végül az állatkert állatorvosa kábítólövedékkel lőtte meg, aki a magasban elszenderedett, ezért őt a tűzoltóság emelőkosaras autójával helyezték biztonságba. A rendőrök eközben a forgalom elől lezárták az érintett területet, illetve gondoskodtak a biztonságos lőfegyverhasználat körülményeinek megteremtéséről.

Az állatkert vezetőségének és a felkért szervek vezetőinek ezzel a gyakorlattal az volt a célja, hogy ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is felkészüljenek a váratlan helyzetekre, és a szükséges intézkedéseket összehangoltan tudják végrehajtani.

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.