Ideiglenes üldögél a Csillagnéző a Ligetben

2020. augusztus 14. 20:55 - szerző: 168 Óra

Szeptember 27 után visszakerül az alkotója, Szmrecsányi Boldizsár műtermébe a Városligetben felállított Csillagnéző című szobor, tudta meg a Családinet a Műcsarnoktól. A szobrot, amely egy terpeszben ülő, meztelen férfialak, a lába között erektált pénisszel, a Szabadjáték – Szobák című kiállítás részeként állították ki a Műcsarnok melletti területen.

A Műcsarnok szerint a kiállítás egy sorozat, az évente megrendezett Szalon része. A Csillagnéző a Városligeten belül a Műcsarnokhoz tartozó területen, annak előkertjében, közvetlen közelében áll. Elhelyezéséről a művészeti igazgató és a kiállítás kurátora döntött.

A Csillagnéző nem először bukkant fel közterületen: 2015-2016-ban egy ideig a felújított Várkert Bazár területén, az Öntőház udvarán lehetett látni. A Családinet a Műcsarnoktól megtudta, ezután a szobrász műtermében volt, és ugyanide fogják vinni újra, amikor szeptember 27-én bezár a kiállítás.

A Csillagnéző kiállítása után sokan állítólag felvetették, mi lesz, ha a Ligetbe járó gyerekek meglátnak egy erektált - bár nem valódi - péniszt. A Műcsarnok szerint "ez a szobor egy archaizáló, stilizált férfialakot ábrázol, amely a fűben ülve az eget kémleli. Semmilyen negatív és ízlésromboló tartalommal nem rendelkezik."

A Műcsarnok szerint a Csillagnéző a firenzei Dávid szobor vagy az archaikus görög kúrosz szobrok sorába illeszkedik. Azt írták, hogy "a Műcsarnok nagy hangsúlyt fektet a gyermek programok szervezésére, és a művészeti oktatásra, számos művészetpedagógiai foglalkozást tartunk sikeresen évtizedek óta", céljuk, hogy "a kortárs művészet minél szélesebb körben, és minél korábbi életkorban eljusson a látogatókhoz".

Azzal, hogy az idei Szalon a Szabadjáték címet kapta, a művészet szabadságát szerették volna hangsúlyozni.