Csak semmi pánik: nincs nagyobb háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt, minden érték a normális

2020. április 9., 08:00

Szerző:

Facebookon kezdett el terjedni egy olyan álhír, miszerint a Csernobil mellett kitört erdőtűz miatt nem érdemes a szabad levegőn tartózkodni, mert megnövekedett a háttérsugárzás.

Most az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte az oldalán, hogy az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint

a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás.


A Facebookon az "Országos meteorológiai intézetre" hivatkozva terjedt az álhír. 

Az Európai Bizottság radioaktív környezeti monitorozó honlapján az európai térség háttérsugárzás-adatai megtekinthetők. 

Bozóttűz AusztráliábanKépünk illusztráció. 

Fotó: Forrás: Pixabay

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.