Életfogytiglant kapott elsőfokon az a férfi, aki a csengelei pihenőhelynél lelőtte a kocsiban ülő ismerősét

2019. augusztus 22., 11:57

Szerző:

Nem jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre, és 10 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte a Szegedi Törvényszék azt a török származású német állampolgárságú férfit, aki 2017 decemberében az M5-ös autópálya Csengelei Pihenőhelyén lelőtte a szintén török származású ismerősét, egy másik férfit pedig életveszélyesen megsebesített - közölte a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség.

A férfi évekkel korábban ismerte meg a bolgár állampolgárságú, de szintén török nemzetiségű férfit. Segített neki Ausztriába költözni, elhelyezkedni és kölcsön is adott neki. Mivel nem kapta vissza a pénzt, a viszonyuk megromlott.

Amikor megtudta, hogy a sértett hazaindul Bulgáriába, elhatározta, hogy követi és egy alkalmas pillanatban végez vele. 2017. december 4-én Hegyeshalomnál várta egykori ismerősét, aki egy osztrák munkatársával együtt ült az autóban. A két férfi továbbindult Röszke felé, és hajnalban megállt az M5-ös csengelei pihenőjénél, ahol utastársával együtt elaludt a kocsiban. Amikor a vádlott ezt meglátta, sapkát és kesztyűt húzott, majd kezében egy pisztollyal bekopogott az autó ablakán, és ötször belelőtt a férfiba, osztrák társát pedig kétszer találta el.

Gyilkosság történt az M5-ös autópálya csengelei pihenőjé A gyilkosság helyszíne 2017. december 4-én
Fotó: Donka Ferenc

Bár a bolgár állampolgárságú férfi a szívébe is kapott egy lövést, még el tudta indítani az autót, és kihajtott a pihenőből. Száz-százötven méterrel odább az autópálya leálló sávjában azonban megállt, és a helyszínen meghalt. Utastársa életveszélyes sérüléseket szenvedett, de még időben tudott segítséget hívni. Kórházba került, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. A vádlottat másnap este a német, az osztrák és a magyar ügyészség együttműködésének köszönhetőn sikerült elfogni.

Az elsőfokú ítélet ellen a védelem enyhítésért fellebbezést nyújtott be, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség pedig az ítélet helybenhagyását kérte. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltétlesen szabadságra.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.