Elfogadták a csendrendeletet Erzsébetvárosban, a bulinegyedben éjfél után csak külön engedéllyel lehetnek nyitva a kocsmák

2020. június 26., 15:24

Szerző:

Szigorú, a lakosság érdekeit védő korlátozásokat fogadott el Budapest VII. kerületének önkormányzata – vette észre a Portfolio.hu. A csütörtökön megszavazott rendelet kimondja: néhány kivételt leszámítva

az önkormányzat területén lévő üzletek éjfél és hajnali 6 óra között nem nyithatnak ki.

A rendelet a vendéglátóhelyként és a boltként működő üzletekre egyaránt vonatkozik. A kivételek:

  • a szállodákban működő üzletek;
  • azok az üzletek, amik este 10 és hajnali 6 között nem árulnak alkoholt;
  • azok a vendéglátóhelyek, amik a Király utca–Erzsébet körút–Rákóczi út–Károly körút által határolt területen, tehát a "bulinegyeden" belül vannak, külön engedélyt kérnek az önkormányzattól, és meg is kapják azt.

Az adott területen belül található vendéglátóhelyeknek a kérelem benyújtásához lényegében azokat a kritériumokat kell teljesíteniük, amelyeket a kerületet vezetése eddig is hangoztatott. Így például nem engedhetik a vendégeknek, hogy az utcán italozzanak, a mellékhelyiségre bárkit be kell, hogy engedjenek, és nem rakodhatnak éjjel. Mérniük kell továbbá a zajszintet és takarítani az utcát.

Csendért tüntető erzsébetvárosiak
Fotó: Kökényesi Gábor

Miközben a bulinegyedként elhíresült Belső-Erzsébetváros évről évre egyre több turistát vonzott, a prosperáló üzletek egyre több kellemetlenséget okoztak a városrész még megmaradt lakóinak. A tavaly polgármesterré választott Niedermüller Péter választási ígéretei között szerepelt a kocsmák működésének és a rövidtávú lakáskiadásnak a szabályozása is.

Nem elégedett a döntéssel a bulinegyed problémáival foglalkozó vállalkozókat tömörítő Night Mayor Budapest Egyesület szóvivője. Németh G. Dániel szerint nem időszerű az önkormányzat döntése, különösen, mert az a koronavírus előtti állapotokra reagál.

Niedermüller Péter polgármester a hvg.hu-nak azt mondta, a rendelet 60 napos türelmi idővel lép életbe. Az ötlet nem új: a veszélyhelyzet előtt konszenzus alakult ki róla, csak eddig nem lehetett kihirdetni.