Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Cseles módon lesz 5-ös metrója Budapestnek: átnevezik a szentendrei HÉV-et

2019. július 17. 06:41 - szerző: 168 Óra

Szeptembertől 5-ös metró lesz a szentendrei HÉV új neve - írja az Index a főváros által nemrég elfogadott Budapesti Mobilitási Terv és a II. kerületi önkormányzat honlapja alapján.

A Tarlós István főpolgármester által vezetett Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest 2030-ig szóló közlekedési fejlesztéseit összefoglaló tervet, amely az eddigi legátfogóbb fővárosi közlekedési fejlesztési koncepció. A tervben a H5-ös HÉV föld alá süllyesztése mellett több, a III. kerületiek közlekedését érintő fejlesztési elképzelés is hangsúlyosan szerepel.

A dokumentum szerint az önkormányzat a H5-ös HÉV vonal fejlesztését érintő kormányhatározatok módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy metróüzemre alakítsák át a vonal Békásmegyer és a belváros közötti szakaszát, amit elsősorban a vasút utasforgalmának jelentősége indokol. És hogy ennek a jelentőségnek nyomatékot adjanak, Budapest döntött arról is, hogy ezt a vonalat „tekintettel annak fontosságára, utasforgalmának nagyságára, 2019. szeptember elsejétől a főváros M5-ös metróvonalaként hivatkozza, és felkéri a BKK-t a szükséges módosítások átvezetésére.”

Az 1-es villamost meghosszabbítják a Vörösvári út–Aranyvölgy szakaszon, és külvárosi végállomásánál P+R parkolót alakítanak majd ki, továbbá villamosvonalat létesítenek a Pacsirtamező utcán is, és tervben van az Aquincum Duna-híd építése is, ami a Körvasút-menti körút kiépítésének része lesz.