Összetett csalással loptak egy 30 millió forintot egy család bankszámlájáról

2020. szeptember 22., 08:11

Szerző:

A csalók olyan jól megtervezték a rablást, hogy sem a Telenor, sem az MKB Bank nem tartja felelősnek magát az ügyben.

Lakáshirdetésre jelentkezett Erika és családja, így loptak el tőlük 30 millió forintot a bankszámlájukról – írta meg a 24.hu. A hirdetésben az szerepelt, hogy egy külföldön élő magyar árusítja az ingatlant, és azért adják áron alul, mert sürgősen kell a pénz, hogy haza tudjon jönni. A nő felvette a kapcsolatot egy férfival, aki azt ígérte neki, hogy küld képeket, és azt is állította magáról, hogy informatikus, ezért azt ajánlotta, töltsenek le egy applikációt, mert ez gyorsabb. Erika egy hivatalosnak tűnő honlapról ezt meg is tette, a vírusirtó sem jelzett problémát. Mint utólag kiderült, az AnyDesk nevű alkalmazás arra volt jó, hogy minden fontos információt – például a banki adatokat – ellopják egy másik távoli eszközről.

Az eladóval időpontot egyeztettek, hogy megnézzék a lakást, de pár nappal előtte Erika és férje telefonja is furcsán lebénult: csak segélyhívást lehetett róla indítani. Az asszony még aznap felkeresett egy Telenor-fiókot, hogy a családi cégük nevén lévő előfizetés problémáját kivizsgáltassa, de közölték vele, hogy hibás a SIM-kártya, ezért kicserélték azt.

Aznap este Erika e-mailt kapott arról, hogy sikeresen átváltotta a devizaszámláján lévő összeget forintra. Ekkor már tudták, hogy baj van, mert ő aznap semmilyen tranzakciót nem csinált. Hívták az MKB Bankot, hogy letiltassák a számlát, de akkorra már a 30 millió forintot ismeretlen bankszámlára utaltak a csalók. Összesen 2383 forintot hagytak meg a családnak.

Nyomozás indult a rendőrségen és a cégeken belül is az ügyben. A Telenor szerint az egyik csaló személyesen kereste fel az ügyfélszolgálatot egy Erikáék cégének nevével írt meghatalmazással, és kezdeményezte a házaspár cégének előfizetéséhez tartozó SIM-kártyák cseréjét. Arra hivatkozott, hogy ellopták azokat, ezzel együtt kérte az eredeti kártyák letiltását. Ekkor némult el Erika és férje telefonja.

A rendőrségtől a család megtudta, hogy a pénzüket több részletben, többszöri átutalás után bitcoinra váltották, vagyis lenyomozhatatlan kriptovaluta lett belőle.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.