Prémium ügyfélnek számító gazdagabb családok vették fel a legtöbb babaváró hitelt, a szegényebbeknek kevesebb jutott

2019. szeptember 3., 09:45

Szerző:

Július óta többségében az úgynevezett „prémium banki ügyfelek” - felsőfokú végzettséggel rendelkező, a pénzügyeikben tudatosabb, magasabb jövedelmű igénylők - kapták meg a babaváró kölcsönt – írja a Népszava a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

Ezek olyan családok, akiknek nem feltétlen lenne szüksége a kedvezményes, állami támogatású hitelre, de befektetési céllal mégis megigénylik a maximális 10 millió forintot.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy bár a babaváró hitel többségét ingatlanvásárlásra fordítják a családok, a befektetési célú vásárlás még rátesz egy lapáttal az egyébként is növekvő ingatlanárakra.

Mivel ezek a családok hitelképesek, nem jelent számukra gondot a legmagasabb összeg igényléséhez szükséges banki feltételek teljesítése. Az MNB adataiból is látszik, hogy az eddigi 5500 babaváró hitelből, amit kifizettek a családoknak, átlagosan 9,7 millió forint jutott egy igénylésre, tehát a túlnyomó többség megkapta a 10 millió forintot.

Az MNB arra számít, hogy a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező családok után a szerényebb jövedelműek is nagyobb számban fognak igénylést benyújtani a babaváró hitelért.

A bankok egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy hány hitelkérelmet kellett visszautasítaniuk.