Csaknem ezer kettős állampolgárt hoztak át buszokkal szavazni a fideszes jelöltre, a szervező szerint Semjén Zsolt tudott a dologról

2018. április 15. 10:07 - szerző: Ágoston Zoltán

Hozzávetőlegesen ezer ukrán-magyar kettős állampolgárt  szállítottak szervezetten, buszokkal szavazni több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre is a magyarországi választások napján – derítette ki a Célpont. A Hír TV tényfeltáró műsora már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy április 8-án meg fogják nyitni a határátkelőket, két riporterének pedig sikerült beépülnie a fideszes jelölt, Tilki Attila kampánystábjába, és beszéltek is az egyik szervezővel, Kilb Józseffel, az Ukrajnában fekvő Tiszaújlak volt polgármesterével. Ő még a megméretés előtt elmondta, hogy „rendez mindent”, beszélt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, akit egy hangfelvételen a barátjának nevez. Reggel ötkor kezd – árulta el – kisbuszával először a családját viszi el szavazni, utána pedig Sonkád, Kölcse, Milota, Kispalád, Botpalád, Mánd, Fülesd, Csaholc községben fordul meg a magyar oldalon.

– Én megmondtam nekik, hogy Tilki Attila a hármas, Fidesz, tizenhármas 

– fűzte hozzá, hogy milyen utasítással hozta át a kettős állampolgárokat.

Kettős állampolgárok hivatalosan csak levélben, pártlistára szavazhatnak a magyarországi parlamenti választásokon. egyéni jelöltre csak akkor adhatják le voksukat, ha rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Ez lehet az oka – írtuk meg korábban – hogy a határ menti községekben kirívóan megnőtt az egy-egy házba bejelentkezett személyek száma.  Kispaládon áll egy családi ház, ahova hozzávetőlegesen 200-an vannak bejelentkezve. Egyedül Tiszabecsen 146 százalékra nőtt a szavazásra jogosultak száma azóta, hogy Magyarország bevezette az egyszerűsített honosítási eljárást, a Célpont pedig úgy becsüli, hogy egyedül Szabolcs-Szatmár Bereg megyében tízezerrel nőtt így azok száma, akik egyéni jelöltre is leadhatták a voksukat.

A Célpont riportjából az derül ki, hogy Kilb József csaknem ezer szavazatot szerzett voksturizmus szervezésével a Fidesznek. A buszosztatás miatt a férfira állítólag az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU és felfigyelt, de a riportban megszólal egy magyarországi szavazó is, aki szerint így egyszerűen semmi értelme az egésznek. – Én ezt nem látom jónak. Így hiába jön a magyar szavazni, így nincs semmi értelmi. az oroszok mind a Fideszt választják – méltatlankodott a nő. 

A riport tanúsága szerint a busszal szállított szavazóknak tableteket osztogattak, a szavazatszámláló bizottságok ellenzéki képviselőit pedig megfélemlítették. Megszólal egy férfi, akit a helyi roma önkormányzat elnöke megfenyegetett, ha elmegy dolgozni a bizottság ellenzéki delegáltjaként, hétfőn kirúgják a közmunkából. 

 

Tilki Attila végül 29 865 szavazattal megnyerte a választókörzetét, Vásárosnaményt. Mögötte messzi másodikként a jobbikos Adorján Béla 13 641 voksot szerzett.