Csaknem 200 hamis útlevelet és személyit állított ki egy XX. kerületi okmányirodai ügyintéző

2019. május 22., 18:53

Szerző:

Csaknem 200 valótlan tartalmú útlevelet és személyit állított ki az okmányirodai ügyintéző nem uniós polgároknak. A XX. kerületi kormányablakban dolgozó nő szervezett elkövetői csoport által szállított okmányokat külföldieknek. A kerületi ügyészség vádat emelt ellene – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott ügyészségi közleményben.

A vádirat szerint egy 31 éves nő a Fővárosi Kormányhivatal XX. Kerületi Hivatalának kormányablakánál okmányirodai ügyintézői munkakörben dolgozott. Feladatai közé tartozott a személyazonosító igazolványok és az útlevelek kiadása. Ha egy kérelmező honosítási okiratot mutatott be, akkor egy Képnézegető alkalmazást kellett az ügyintézőnek igénybe vennie a személyazonosság ellenőrzése céljából.

Tárgyfotó - Adózás - Illusztráció
Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A nővel kapcsolatba lépett egy ismeretlenül maradt, szervezett elkövetői kör, és rábírta, hogy 2015 júniusa és 2016 decembere között ukrán, orosz, azeri, iráni, albán állampolgárságú személy részére valótlan tartalmú, magyar magánútlevelet és személyazonosító igazolványt állítson ki.

A vádlott összesen 198 darab valótlan tartalmú okmányt állított ki, és ezzel az Európai Unió tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat. A Képnézegető alkalmazást szándékosan nem használta.

Az ügy másik vádlottja, egy 38 éves ukrán férfi is a fenti elkövetési móddal jutott valótlan tartalmú útlevélhez a nőtől, amellyel az Egyesült Királyságba távozott. Ott azonban később elfogták, jelenleg letartóztatásban van.

A Budapesti XX., XXI. és XIII. Kerületi Ügyészség a nő ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette, valamint hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette; a férfi ellen felbujtóként hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

A nő öttől tizenöt évig terjedő, a férfi egytől öt évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.