Csak minden hatodik szavazókörben lesznek ellenzéki választási delegáltak a szavazatszámláláskor

2019. május 14., 11:21

Szerző:

Magyarországon több mint tízezer szavazókörben tartják meg a május 26-i európai parlamenti választást is, ezeknek a szavazatszámlálási bizottságaiba küldhetnének egy-egy delegáltat a pártok. Ők is felügyelik a választás menetét, jegyzőkönyvezhetik a szabálytalanságokat, garanciát jelentenek a választás tisztaságára.

Ehhez képest eddig mindössze 1500 ellenzéki delegáltat regisztrált a Nemzeti Választási Iroda.

A jelölési határidő csütörtökön jár le, tehát minden bizonnyal a szavazókörök többsége ellenzéki megfigyelők nélkül marad. A csökkenést érzékelteti, hogy öt éve még 24 ezer választási delegált volt az EP-választásokon – emlékeztet a Népszava. A végleges számok még növekedhetnek, várhatóan jövő hétre érkezik be minden adat az NVI-hez.

Kiemelendő, hogy a jogszabályok szerint már csak helyi lakos lehet delegált, ami nagyban megnehezíti az ellenzéki pártok helyzetét.

Korábban a pártok megtehették, hogy ha egy városban népesebb volt az aktivistáik száma, akkor olyan helyre is tudtak delegáltat küldeni, ahol egyébként nem volt erre emberük. A Fidesz többségével megváltoztatott választási törvény gátat emelt ennek 2013-ban.

Az ellenzéki pártok, köztük az MSZP és Párbeszéd is kérte az Európai Biztonsági Együttműkdöési Szervezetet (EBESZ), hogy küldjön választási megfigyelőket Magyarországra. Egyelőre nincs híre, hogy érkeznének független megfigyelők.

Emlékezetes, tavaly az országgyűlési választási kampány során a szavazókörök kétharmadába tudtak delegáltakat küldeni az ellenzéki pártok.

A Fidesz várhatóan minden körbe tud saját delegáltat küldeni, hasonlóan tavalyhoz.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.