Csak a kormány űzi nagyban a manipulációt a közösségi médiában Magyarországon

2018. november 6., 11:56

Szerző:

Az oxfordi egyetemen 2016-ban indult és a tervek szerint 2020-ig tart a Computational Propaganda projekt, ami azt vizsgálja, hogy világszerte hogyan manipulálják a közvéleményt a közösségi médián keresztül. A kutatás szerint Magyarországon csak a kormány űzi nagyban a manipulációt – írja az Index a most nyilvánossá tett idei jelentés alapján.

A kutatás az igazság és a bizalom elleni szervezett támadásról és az ehhez használt technikákról szól. Magyarország most először szerepel a vizsgált 48 ország között.

A kutatók szerint a hazai szervezett közösségi média manipuláció 2010-ig nyúlik vissza, és egyedül a kormány csinálja nagyban. Se pártoknál, se politikusoknál, se civil szervezeteknél, se ilyesmivel foglalkozó privát cégeknél nem találták nyomát. Ebben Örményországhoz, Iránhoz, Mianmarhoz és Észak-Koreához hasonlítunk, minden más vizsgált országban jóval szélesebb volt a paletta.

A jelentésben azt írják, hogy a magyarországi internetes manipulációt 2013–2014-ig az orosz befolyás jellemezte, orosz kötődésű weboldalak és Facebook-csoportok voltak a fő forrásai. Később ezek visszahúzódtak, a helyüket pedig átvette a hazai fejlesztésű álhírterjesztő birodalom, ami a kormánybarát médiával szoros szimbiózisban működik.

A propaganda direkt orosz irányítás nélkül is jellemzően a Kreml narratíváját tolmácsolja, legyen szó a menekültválság kapcsán az indulatok szításáról, nyugatellenességről vagy éppen Soros György démonizálásáról, állítja az oxfordi kutatók tanulmánya.

Kapacitásban és az alkalmazott technikákban nem vagyunk ott a topon, itthon csak emberi operátorok, kamufelhasználók terjesztik a kormányzati propagandát, miközben a nemzetközi standard már a hibrid, emberi felügyelettel működtetett robotfelhasználókat jelenti. Azok sikeresen ötvözik egy szoftver fáradhatatlanságát az emberi operátor rugalmasságával és hihetőségével. 

A propaganda-hadműveletek terén viszont szinte mindent bevetnek a hazai manipulátorok. Az oxfordi kutatók négy kategóriájából három teljesül: a kormányt támogató üzenetek sulykolása, az ellenzék támadása, illetve a politikai ellenfelek elleni trollkodás, zaklatás, karaktergyilkosságok is ott vannak a repertoárban. Egyedül a semleges, figyelemelterelésre használt hírek terjesztése maradt ki.

A kifelé irányuló manipuláció jellegzetes fegyvere a médiába, a közhivatalokba, a tudományba, az oktatásba vetett bizalom tudatos lerombolása is, amivel az egész társadalmat teszik sebezhetőbbé, illetve lehetetlenítik el az értelmes párbeszédet fontos és érzékeny témákban.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.