Csak a jobboldali populisták és a fideszesek szavaztak nagy számban nemmel a Sargentini-jelentésre

2018. szeptember 12. 18:02 - szerző: 168 Óra

Még az Európai Néppárton belül is döntő többségben voltak azok a képviselők, akik igennel szavaztak a Sargentini-jelentésre ma az Európai Parlamentben. A Fidesz európai pártcsaládja, az EPP jelenlévő képviselőinek kétharmada is igennel szavazott, összesen 116-an, míg 57-en nemmel. Ebben a frakcióban tartózkodtak a legtöbben, összesen 29-en – derül ki a jegyzőkönyvből. (A név szerint leadott szavazatok az 52-53. oldalon találhatók.)

Az Európai Konzervatívok és Reformisták, az ECR nagy számban nemmel szavaztak, 3 igen és 8 tartózkodás mellett.

Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája, Nigel Farage finoman szólva is populista frakciójában kétszer annyian szavaztak nemmel, mint amennyien igennel, egy ember tartózkodott. Maga Farage is nemmel szavazott

Nigel Farage, a Brexit-kampány fő arca volt az, aki a tegnap a jelentés vitáján Orbán Viktor mellett szólalt fel. A brit képviselő hosszasan ecsetelte a magyar miniszterelnök érdemeit, és Soros Györgyöt ostorozta.

A független képviselők, Morvai Krisztinával együtt többnyire nemmel szavaztak, csak egy-két frakciótag szavazott igennel vagy tartózkodott.

A zöldpártiak egytől-egyig, Jávor Benedekkel együtt igennel szavaztak. Itt még tartózkodás sem volt. 

A Liberálisok és Demokraták frakciója, a Szocialisták és Demokraták frakciója, és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal tagjai döntő többségükben igennel szavaztak, néhány nem és pár tartózkodás mellett.

A magyar képviselők közül a fideszesek mind nemmel szavaztak, de hasonlóan voksolt a két független, a jó ideje szó szerint a fideszes kommunikációt visszamondó, a pártsajtóban feltűnően szeretett Morvai Krisztina, valamint a kémkedéssel gyanúsított ex-jobbikos Kovács Béla. Az LMP-s Meszerics Tamás nem vett részt a voksoláson, a jobbikos Balczó Zoltán pedig tartózkodott.

Az EP jogi szolgálata hétfői döntése értelmében a tartózkodás nem számít leadott szavazatnak. A jelentést ma kétharmaddal megszavazta az Európai Parlament.