Meghalt Chrudinák Alajos

2020. március 30., 09:24

Szerző:

„Miután vasárnap a Duna Televízióban adásba került a Chrudinák Alajosról szóló, tőle elbúcsúzó portréfilm, ma már leírhatjuk a hírt, amelyről a magyar sajtóban eddig csak bizonytalan értesülések jelentek meg: a Panoráma című műsor egykori főszerkesztője március 11-én elhunyt. Ma, március 29-én lenne 83 éves" – tudatta a Magyar Nemzet.

Fotó: Youtube

Chrudinák Alajos oknyomozó újságíróként vált ismertté. Bátorsága legendás volt, bírálta a kommunista rendszert, amiért börtönbe is került. A hatvanas évek végétől visszavonulásáig számtalan riport-dokumentumfilm került ki a kezei közül, az erdélyi magyarokról, Trianon tragikus következményeiről, a közel-keleti konfliktusról, a kommunista diktatúrák kegyetlenségéről. Jobboldali értékrendje miatt végül saját műsorából, a Panorámából is kitiltották.

1981. Libanon, Bekaa-völgy az MTV Panoráma című műsorának szerkesztő-riportere Chrudinák Alajos. A háttérben a szír hadsereg 2K12 Kub (SA-6) típusú föld-levegő légvédelmi rakéta egysége.
1979. Az MTV külpolitika fórum adása előtt, szemben állnak: Dr. Pálfy József, Chrudinák Alajos és Sugár András, hátrébb Heltai András újságírók.

Munkásságát Monte-Carlóban Arany Nimfa díjjal ismerték el. Visszavonulása előtti utolsó munkái az Echo TV-n jelentek meg. Számos díjat nyert. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.