Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Soros György megemeli a CEU pénzügyi alapját

2019. augusztus 16. 17:15 - szerző: 168 Óra

Soros György nyílt levélben jelentette be a CEU honlapján, hogy megemeli az egyetem pénzügyi alapját.

A CEU decemberben kényszerűségből döntött úgy, hogy Budapestről Bécsbe viszi az amerikai akkreditációjú képzéseit, az összes képzése mintegy 80 százalékát. Ezt azért kellett megtennie, mert az Orbán-kormány nem hagyta jóvá a magyarországi működését biztosító együttműködési megállapodást, amelyet a CEU kötött a Bard College-dzsal képzés indításáról az amerikai székhelyű intézményben.

Júniusban Soros György fia, Alexander G. Soros, a Nyílt Társadalom Alapítványok alelnöke is felszólalt a Közép-európai Egyetem (CEU) diplomaosztó ünnepségén. Beszédében megjegyezte, hogy nem igaz, hogy a CEU saját döntése volt, hogy elhagyja Budapestet, és szégyen, hogy Európa tétlenül tűri a magyarországi eseményeket. Ígéretet tett arra, hogy a CEU fejlődése érdekében a Nyílt Társadalom Alapítványok megemeli a CEU alapítványi tőkéjét

Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Soros György ma levélben biztosította az egyetem a pluszpénzről.

„Az amerikai diplomák budapesti kiadásának ellehetetlenítésével Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra kényszerítette a CEU-t, hogy az Egyesült Államokban akkreditált képzéseit Bécsbe vigye.

Ennek ellenére a CEU eltökélt abban, hogy a továbbiakban is folytasson mind akadémiai, mind a tágabb közösség számára nyitott eseményeket budapesti kampuszán — ebben számíthat a Nyílt Társadalom Alapítvány segítségére, valamint az én személyes támogatásomra.

Ezúton erősítem meg a júniusi bejelentést, miszerint a CEU-nak biztos a jövője: a Nyílt Társadalom Alapítvány meg kívánja növelni az egyetem pénzügyi alapját.

Szeretném megköszönni a CEU közösségének a Michael Ignatieff elnök-rektor vezetése alatt – a nehéz körülmények ellenére – tanúsított kitartását és az intézmény iránti lojalitását. Ugyancsak hálás vagyok azért a támogatásért, amelyben az egyetem részesült a magyar és a nemzetközi akadémiai világ részéről. Ez a támogatás hozzájárult ahhoz, hogy a CEU az akadémiai szabadság világszerte ismert szimbólumává váljon”

– írta Soros György.

Júliusban akkreditálták Bécsben osztrák magánegyetemként a Közép-európai Egyetem Magánegyetemet. Az amerikai akkreditációjú programok diplomáit idén ősztől már a bécsi kampusz adja majd ki.

(A 24.hu nyomán.)