CEU-s diákok kérik az Európai Néppártot, hogy álljon ki az oktatás szabadságáért az Orbán-kormánnyal szemben

2018. november 6., 20:55

Szerző:

Az I Stand with CEU Facebook-oldalán kedd délután megjelent egy videó, amely az Európai Néppárt (EPP) szerdán Helsinkiben kezdődő kongresszusához időzítve azt firtatja, hogy a pártcsalád hajlandó-e kiállni az oktatás szabadságáért

„Meg fogják mondani Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy önök a CEU mellett állnak? A CEU jövője Magyarországon van”

– hangzik a kísérőszöveg. Bár a CEU hónapok óta teljesítő a felsőoktatási törvény rá vonatkozó előírásait, és van akkreditált képzése az anyaországát jelentő Egyesült Államokban, az Orbán-kormány nem hajlandó aláírni az ezt szentesítő szerződést New York állammal. Bár nyilatkozati szintjén az EPP vezetői is kiállnak a CEU budapesti maradásáért, egyelőre nem világos, hogy a pártcsalád milyen lépéseket tett ennek érdekében.

A videóban a CEU egyik diákja elmeséli, hogy 2017 tavaszán összefutott Manfred Weberrel, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjével egy washingtoni konferencián, ő pedig azt mondta neki, nyugodtan kezdje el a tanulmányait, mert a CEU ügye számára „vörös vonalat”, a határt jelenti, amelyet az EPP-hez tartozó Fidesz nem léphet át. ehhez képest – emlékeztet a diák – az Orbán-kormánynak majdnem sikerült bezárnia a CEU-t, és az oktatás szabadságát fenyegeti.

Manfred Weber – az EPP csúcsjelölti tisztségének, és így minden valószínűség szerint az Európai Bizottság elnöki székének a várományosa – ma azt mondta, hogy a Fideszt nem fogják kizárni a pártcsaládból, de nyomást fognak gyakorolni Orbán Viktorra.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.