Nem történt előrelépés a CEU ügyében, a rektorhelyettes szerint az Orbán-kormány sunnyog

2019. augusztus 27., 09:06

Szerző:

Orbán Viktor ígérete ellenére semmilyen előrelépés nem történt a CEU ügyében azóta, hogy a Soros György alapította egyetem májusban együttműködési megállapodást írt alá a müncheni Technische Universitättel (TUM) – derül ki a hvg.hu cikkéből. Az együttműködési megállapodás feltétele, hogy a CEU amerikai akkreditációjú diplomákat adhasson ki Budapesten, csakhogy az Orbán-kormány annak ellenére nem hajlandó nyilatkozni az ügyben, hogy a miniszterelnök márciusban levélben biztosította a Markus Söder tartományi miniszterelnök vezette bajorországi kormányt, hogy nem fog keresztbe tenni a két egyetemnek. 

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a hvg.hu-nak megerősítette, hogy május óta semmi nem történt az ügyben, és mivel az együttműködési megállapodás tudományos rézén nincs mit változtatni, várniuk kell az Orbán-kormány lépésére. Tisztulna a kép, ha az Orbán-kormány egyértelműen kijelentené, hogy a CEU nem felel meg a törvényi előírásoknak vagy ellenkezőleg, elfogadná az amerikai akkreditációt, Enyedi Zsolt azonban azt tartja valószínűnek, a kabinet „elsunnyogja” a döntést.

A CEU és a TUM együttműködése Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének a mentő ötlete volt, hogy a CEU maradhasson Budapesten. A Soros György alapította egyetem decemberben jelentette be, hogy Bécsbe viszi az amerikai akkreditációjú képzéseit, miután az Orbán-kormány nem volt hajlandó aláírni a szerződést New York szövetségi állammal az együttműködési megállapodás nyomán, amelyet az CEU a New York-i székhelyű oktatási intézménnyel, a Bard Colledge-dzsal kötött.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.