Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász kapta a CEU Nyílt Társadalom Díjat

2019. június 25., 15:17

Szerző:

559 diák vehette át diplomáját a Közép-európai Egyetem (CEU) 28. diplomaosztó ünnepségén tegnap. Az egyetem 60 doktori-, 486 mesterdiplomát és 13 egyéb képzésről szóló oklevelet adott át végzős diákjainak – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az idei végzős évfolyam lesz az utolsó, amelyik Budapesten diplomázik. A beszédet megelőzően ugyanazok a népdalok hangzottak el, amelyeket Bartók Béla utolsó budapesti koncertjén adott elő 1940-ben, mielőtt az Egyesült Államokba emigrált volna. A rektor az alkalmat keseredésnek nevezte, az egyetem bécsi költözésével kapcsolatban pedig hangsúlyozta, hogy Budapest marad a CEU szellemi otthona, a CEU továbbra is jelen lesz a városban, de amerikai diplomát a továbbiakban Bécsben adnak ki.

Alexander G. Soros, a Nyílt Társadalom Alapítványok alelnöke is felszólalt az ünnepségen, gratulált a végzős diákoknak, és a teljes CEU közösséget is méltatta az elmúlt évek megpróbáltatásai során tanúsított helytállásukért. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormányzat állítása, miszerint a CEU saját döntése volt, hogy elhagyja Budapestet, egyszerűen nem igaz. Alex Soros azt is megjegyezte, hogy szégyen, hogy Európa tétlenül tűri a magyarországi eseményeket.

– A CEU-t betiltották, és ennek következményeképpen gyakorlatilag elüldözték Magyarországról. Ez az akadémiai és más szabadságjogok letörésére indított szélesebb kampány része

– jelentette ki, hozzátéve, hogy annak érdekében, hogy a CEU a jövőben is fejlődhessen, a Nyílt Társadalom Alapítványok megemeli a CEU alapítványi tőkéjét. 

Az ünnepségen a CEU Nyílt Társadalom díjat Michael Ignatieff elnök-rektor adta át Joseph Stiglitznek, a Columbia Egyetem amerikai közgazdász-professzorának. A díjazott figyelmeztetett arra, hogy

„a támadás egy ember jogai ellen támadás mindannyiunk emberi jogai ellen”.

Közölte, hogy egy nyílt társadalom legszimbolikusabb alapelemei a szabad média és az akadémiai szabadság.

Joesph E. Stiglitz 2001-ben vehette át a Közgazdasági Nobel-emlékdíjat az aszimmetrikus piaci információk kutatásában végzett úttörő munkásságáért. Kutatási területei a bevételek eloszlása, kockázatelemzés, vállalatirányítás, közpolitika, makroökonómia és a globalizáció.

A CEU Nyílt Társadalom díjat korábban többek között Vaclav Havelnek, Göncz Árpádnak, Tom Lantosnak, Kofi Annannak ítélték oda.