Célkeresztben a zongorista – Hárommillárdot keresnek Czeglédy Csabán, az MSZP fenegyerekén

2017. június 29. 06:41 - szerző: Hajba Ferenc

„Én egy zongoracipelő vagy sok­­szor maga a zongorista vagyok. A vadnyugati kocsmákban állítólag ki volt írva, hogy kérjük, a zongoristára ne lőjenek. Elsősorban ügyvéd vagyok, két gyermek édesapja, aki sohasem élt a politikából. Van egy cégcsoport, amiért stra­­tégiailag felelek, és egy saját ügyvédi irodám. Inkább nyugalomban dolgozom, az országos politikában eszem ágában sincs előbbre lépni. Bízom benne, hogy országosan, a sokszor kocsmai viszonyokra emlékeztető helyzetekben a zongo­­ris­­tára nem fognak lőni.” Két éve így jellemezte saját magát a Nyugat.hu oldalon Czeglédy Csaba szombathelyi ügyvéd, a bal­­oldali önkormányzati frak­­­­ció vezetője. Tévedett. Ott van a célkeresztben. Sokan nem is egyszerű zenésznek, ha­­nem inkább karmesternek tartják, aki egy többszintes is­­ko­­la­­szö­­vet­­ke­­ze­­ti céghálót dirigált – adóelkerülés céljából. Bár a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, a baloldal szerint politikai megrendelésre adták ki a kilövési parancsot. Czeglédy Csaba portréja.

Kemény harcos, vasember. A választási kampányok plakátjait mindig futva ellenőrizte végig esténként még a városon kívüli településeken is. Fogcsikorgatva fogyott le több mint száz kilóról, azóta a bécsi és a budapesti maratont is rendszeresen teljesíti. Ismerői szerint a cégét és az ügyvédi irodáját a nemrég indult – valószínűleg évekig elhúzódó – büntetőeljárás ugyan tönkreteheti, de őt magát nehéz lesz megtörni.

Czeglédy Csabát, a szombathelyi önkormányzat baloldali (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) frakciójának a vezetőjét, az MSZP városi elnökét esküvője előtt pár nappal vették őrizetbe. A másnapi közgyűlésen a szombathelyi Haladás stadiont építtető önkormányzati cég felügyelőbizottságának elnökeként az építés körüli, állítólag milliárdos visszaélésről akarta lerántani a leplet. Erre már nem volt módja, Szegedre vitték, ott a járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Hárommilliárd forintos adócsalással gyanúsítják, amit az ügyészség szerint bűnszövetkezetben követett el, mégpedig úgy, hogy többszintes iskolaszövetkezeti hálózatot működtetett adóelkerülés céljából. A különböző megyékben bejegyzett iskolaszövetkezetek a gyanú szerint érdemi tevékenységet nem folytattak, csak azért hozták létre őket, hogy Czeglédy szombathelyi cége mentesüljön a diákmunkával kapcsolatos közterhek megfizetése alól.

MTI Fotó: Bugány János

Czeglédy Csaba a vasi megyeszékhelyen él egy lakótelepen. („A szocikra soha nem szavaznék, impotensek, de amíg Czeglédy indul önkormányzati képviselőnek, számíthat rám. Talpal, veszekszik az igazunkért” – mondja róla egy szomszédos lépcsőházban lakó férfi.) Elvált, két gyermeke van, második házasságát most kötötte volna meg. Menyasszonya a Szegedi Járásbíróságon az újságírókkal együtt várta a vőlegényének letartóztatási indítványáról szóló határozatot. Több jogász is megdöbbent azon, hogy Czeglédyt előzetesbe helyezték, cégének adóhiányáról ugyanis mindeddig egyetlen elmarasztaló közigazgatási határozat sem született. Tény ugyanakkor, hogy évek óta folyik ellene az adóhatósági eljárás, iskolaszövetkezeti cégének ügyében adószakértők küzdenek egymással. Például olyan kérdésekben vitáznak, hogy a tanácsadói szerződés fiktívnek tekinthető-e, vagy volt mögötte tényleges teljesítés. Ipkovich György ügyvéd, szocialista képviselő, volt szombathelyi polgármester – akinek korábban Czeglédy Csaba az alpolgármestere volt – szakmai szempontból képtelenségnek tartja Czeglédy letartóztatását. „Elmarasztaló NAV-határozatok nélkül? Egy több éve zajló eljárásban hirtelen felindulásból úgy látták, hogy most jött el az idő arra, hogy kivonják a forgalomból?” – kérdi. Több, az ügyet részleteiben nem ismerő tekintélyes jogásszal is beszéltünk. Csupán egyikük állította azt, hogy ha megáll a súlyos vád, az Czeglédyéket öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti, márpedig ilyen esetekben igenis indokolt lehet az előzetes letartóztatás.

Nem szorosan Czeglédy portréjához tartozik, hanem az igazságszolgáltatással szembeni gyanakvást mutatja, miként értékelik a Szegedi Járásbíróság döntését az ellenérdekű politikai felek. A baloldal szerint Czeglédyt feltehe­­tően nemcsak azért vitték Szegedre, mert ügyének van egy Csongrád megyei leágazása, hanem mert talán az ottani bíróságtól remélheti az ügyészség a számára legkedvezőbb elbírálást. A járásbíróság korábbi elnöke ugyanis februárban indoklás nélkül lemondott, az új vezetőt pedig a kormányzópárthoz lojális embernek tartják. Ezzel szemben jobboldaliak úgy vélik: a vezetőváltás ellenére „ez még mindig Botka László bírósága”. Az előző járási elnök ugyanis a szegedi önkormányzat egyik irodavezetőjének a felesége volt, s ebben az időszakban – mondják – Botka több jogászt is beajánlott különböző intézményekből a bírói karba. A vezető tehát változott ugyan, de a bírák jórészt maradtak, állítják jobboldalon.

Már fúrják is Kerényit

Szakított a MSZP parlamenti frakciója Kerényi Györggyel, a párt nemrég kinevezett kommunikációs igazgatójával, egyúttal megvonta tőle a parlamenti belépőjét – ezt a hírt tette közzé a múlt héten a Magyar Idők. A kormánylap szerint Kerényi és a képviselőcsoport között azért került sor kenyértörésre, mert a frakcióban és az országos elnökségben is nagy felháborodást okozott a Czeglédy Csaba őrizetbe vételét követő kommunikáció. Botka László miniszterelnök-jelölt ugyanis bejelentette, hogy az MSZP etikai bizottságával vizsgáltatja ki az ügyet, illetve felfüggeszti a politikustársuk ügyvédi irodájával kötött keretszerződésüket. A Magyar Idők úgy tudja, a szocialisták nagy többsége szerint a Czeglédy melletti szolidaritást kellett volna hangsúlyozni. Kerényi György a Klubrádióban cáfolta a szakítás tényét. Mint mondta, a kormánylap állításával szemben megvan a parlamenti belépője, amelyet nem a frakciótól, hanem a szocialista párttól kapott. Azt nem tudja, hogy nagy feszültség van-e körülötte, de az biztos, hogy a pártelit előtt kifejtette, szerinte miről kellene szólnia a párt kommunikációjának, és ezen néhányan valóban meglepődtek. Hozzátette, az MSZP régóta egységes kommunikációra vágyik, legalábbis ezt hangoztatja, csak amikor valaki ezt meg is valósítja, az néhány politikusnak problémát okoz. 

A szegedi előállítást az is indokolhatta, hogy az ottani járásbíróságon már folyamatban van egy másik büntetőeljárás, amelyben érintett a szocialista politikus cége, a Humán Operátor Zrt. Ebben az eljárásban a vád szerint félmilliárd forintot tüntettek el. Czeglédy Csabát ebben az ügyben eddig tanúként idézték meg, de előfordulhat, hogy egyesítik a két ügyet.

Figyelemre méltó volt, ahogyan a szombathelyi önkormányzat reagált a baloldali frakcióvezető őrizetbe vételére. Puskás Tivadar polgármester (Fidesz–KDNP) a közgyűlésen arra figyelmeztette a képviselőket, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. A máskor harciasan vitatkozó fideszes képviselők szokatlanul visszafogottan viselkedtek – noha Czeglédy általában bicskanyitogató stílusban sorozza őket, az egyetlen jobbikosnak pedig úgy beszólogat, hogy még a baloldali közönség is fel-felszisszen. Vagyis a kormányoldal nem használta ki a baloldali politikus további lejáratására kínálkozó alkalmat, sőt, miután a Jobbik képviselője vissza akarta hívatni Czeglédyt a felügyelőbizottságból, a Fidesz-frakció ellenállt. Visszafogottságuknak talán a tanácstalanságuk lehet az oka: nem tudtak arról, mi készül Czeglédy ellen, előzetesen senki sem tájékoztatta őket, nem sejtették, honnan fúj a szél.

De mivel húzta ki a 41 éves szombathelyi politikus éppen most a gyufát? Ezt a kérdést persze csak akkor érdemes feltenni, ha valóban politikai indíttatású támadás folyik Czeglédy ellen, amíg azonban ártatlansága vagy bűnössége az adócsalási ügyben jogerősen kiderül, évek telhetnek el. Addig marad a feltételezés, a találgatás, a bizonytalanság.

Czeglédy Csaba mindenekelőtt helyben volt jelentős, izgága, esetenként tenyérbemászó stílussal pörlekedő politikus. Közéleti érdeklődését mutatja, hogy már középiskolás korában őt választották meg diákpolgármesternek. A városi önkormányzatban aztán az al­­pol­­gármesterségig vitte, s annak ellenére felvállalta őt a baloldal, hogy adócsalás miatt egyszer már felfüggesztett szabadságvesztést kapott. 2001-ben ítélték el, a vitatott összeget azonban még a büntetőeljárás során kifizette, s öt évvel később már mentesítették a büntetett előélet hátrányai alól is. Helyben sokáig Hende Csaba országgyűlési képviselővel folytatott állandó háborút, vitáik többször átlépték a jó ízlés határait. Czeglédy akkor vált országosan ismertté, amikor oknyomozásának eredményeképpen azt állította, hogy „fideszes képviselők egy része, az ő szűk baráti körük, illetve a vonzáskörzetükben lévő emberek drogoznak, és kapcsolatba kerültek a szombathelyi alvilággal. Vannak köztük intézményvezetők, városházi dolgozók, olyanok, akik trafikokat nyertek s akik adósságot hajtanak be önkormányzati cégeknek. Ez az ügy azokról az alvilági körökről szól, akik legalább egy évtizede prostitúcióval, kábítószer-terjesztéssel foglalkoznak Szombathelyen, és összefonódtak a döntéshozókkal.”

Mindezt Czeglédy a Nyugat.hu-n tette közzé 2013-ban. Feljelentésének büntetőjogi következménye nem lett ugyan, de az érintett helyi politikusokat a kormányzópárt a háttérbe vonta, sőt a jelek szerint ejtette is őket, akad köztük, aki civilként találta meg a helyét, felhagyott a politizálással. Ezt az akciót azonban a Fidesz vezetői – talán nem is annyira az érintettek – aligha tudták megbocsátani Czeglédynek.

A nagypolitikát állítólag akkor kezdte különösen érdekelni a személye, amikor ügyvédként országos ügyekbe is belenyúlt. Képviselte a Quaestor-károsultakat, fellépett a választási irodánál és más helyszíneken is „rendet csináló” kormánybarát kopaszokkal szemben, Gyurcsány Ferencnek és Botka Lászlónak pedig sok pert nyert meg. Ez utóbbiak kisebb ügyek voltak, így nem tudni, hogy a sikerek az ügyvédi képességeit dicsérik-e, vagy inkább azoknak a gátlástalanságát jelzik, akik bizonyítékok nélkül állítottak nyilvánvalóan valótlan tényeket az ellenzéki politikusokról.

Harciasan a helyi közgyűlésben

A helyi politika szempontjából kulcskérdés, felmérte-e a baloldal, mindenekelőtt az MSZP, hogy „egy minden eddiginél mocskosabb kampányban” a kormányoldal előveszi majd Czeglédy Csaba múltját, még ha jogilag nem számít is büntetett előéletűnek, és üzleti ügyeit, nem engedve, hogy országos politikussá nője ki magát. Amikor a bíróság elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását, az MSZP fölmondta az ügyvédi munkára vele kötött szerződést, s etikai vizsgálatot indított. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szerint Czeglédy régóta adott nekik jogi tanácsokat, ingyen dolgozott, s nemrég döntöttek úgy, hogy irodájának fizetnek a konkrét megbízásokért. Gőgös nem köntörfalazott, kerek perec kijelentette: szerinte ez koncepciós per, egy elkötelezett, kíméletlenül kemény szocialista politikust akarnak kivonni a forgalomból. Öt-tíz év múlva aztán majd fölmentik, de addig lejáratják a baloldalt, tönkreteszik Czeglédy cégét és ügyvédi irodáját. Politikai megrendelésre vették őrizetbe, csak remélni lehet, hogy másodfokon a bíróság megszünteti az ő és társai előzetes letartóztatását – tette hozzá Gőgös.

A másik oldalról a Fidesz nehéztüzére, Németh Szilárd indított támadást. A Szegedma.hu tudósítása szerint azt mondta: Czeglédy piszkos ügyekben állt a baloldal rendelkezésére. „Az MSZP és a DK legbizalmibb ügyvédjéről van szó” – tette hozzá a Fidesz-alelnök. Majd pedig Ágh Péter feladata volt emelni a tétet: „Az eddigi üzelmek alapján felmerülhet a gyanú, hogy a diákok munkakeresését az MSZP-s kam­­pánygépezet működtetéséhez használták fel” – fogalmazott a szintén Vas megyei Sárvár fideszes képviselője.

Czeglédy gazdasági tevékenységét nem könnyű átlátni, munkatársai közül senki sem hajlandó megszólalni. A nyomozó hatóság azt állítja, hogy a Humán Operátor Zrt. – ahol Czeglédy az igazgatótanács elnöke volt – a nekik bedolgozó vagy fiktív, kifejezetten a csalásra létrehozott iskolaszövetkezeteknél különböző számlázási trükkökkel eltitkolta az adót. Egy adózási ügyekkel foglalkozó, Czeglédy vállalkozásait felszínesen ismerő jogász-közgazdász valamennyit segített az értelmezésben. Mindenekelőtt azt jelentette ki, hogy szerinte a nyomozó hatóság kijátszotta a büntetőeljárás illetékességi szabályait. Az eljárást ugyanis ott kell lefolytatni, ahol a feltételezett bűncselekményt elkövették. Igaz, hogy az iskolaszövetkezetnek Csongrád megyében is volt érdekeltsége, de a tevékenység egyértelműen Szombathelyre koncentrálódott. A távolság miatt pedig csorbulhat a védelemhez való jog.

A jogász-közgazdász szerint az ügyészségi nyilatkozatokból az derül ki, hogy következetesen keverik a humán személyzeti szolgáltatást a munkaerő-kölcsönzéssel. Czeglédy – a Humán Operátor Zrt. elnökeként – igen kevés kivételtől eltekintve személyzeti szolgáltatással foglalkozott, tehát a cége nem vette fel az alkalmazottakat, csak kiközvetítette őket. Informátorunk is felhívta a figyelmet arra, hogy eddig az adóhatóság nem marasztalta el Czeglédyt, most meg hirtelen hárommilliárdos csalást emlegetnek vele kapcsolatban. A hatóság zárolta a Humán Operátor számláit, így aztán a különböző cégeknél dolgozó iskolaszövetkezeti diákok nem jutottak a pénzükhöz. Szerencséjükre a munkájukra nagy szükség van, így az általuk létrehozott Facebook-csoportban több iskolaszövetkezet azonnal munkát ajánlott nekik. Állítólag olyan cég is, amelyik Czeglédyék konkurense, ellenfele volt.

Közben az Echo TV is beszállt a nyomozásba: a Human Operator Zrt. kukáit kutatta át egy stáb Szombathelyen, mert szerintük a cég áfabevallásokat semmisített meg. A rendőrség szerint azonban a kukákban a tévé csak kommunális hulladékot talált, és a NAV is cáfolta, hogy a stáb bizonyítékokra bukkant volna a szeméttároló edényekben.

A bíróság a gyanúsítottak fellebbezése nyomán rövidesen dönt az előzetes letartóztatás fenntartásáról.