Operatív Törzs: 400 ezer darab kínai tablettából raktároztunk be, az engedélyezési eljárás rendkívül gyorsan zajlik

2020. április 7., 13:14

Szerző:

Gyászos nap után vagyunk, az elhunytak száma jelentősen megemelkedett, 9-en haltak meg az elmúlt 24 órában - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Azok a betegek vannak kitéve a súlyos lefolyásnak, akik krónikus betegségben szenvednek. Az elmúlt nap elhunytjai mindannyian 60 év felettiek. Vannak olyanok is, akik idősotthoni ápoltak - tette hozzá.

Eddig összesen 71 fő gyógyult meg Magyarországon koronavírusból.

Egyre nagyobb veszélyben van mindenki, egyre nagyobb a megbetegedés esélye a fertőzöttek számának emelkedésével, mondta Müller. Budapesten fokozott veszély van.

A fővárosra koncentrálódik a betegség nagy tömege, a fertőzöttek több mint 40%-a innen került ki. Agglomerációval együtt az összes fertőzött 60%-a itt betegedett meg.

A sűrűn lakott területek miatt is itt sokkal nagyobb a veszély - hangsúlyozta. Fokozottan be kell tartani a korlátozó intézkedéseket - mondta. Budapest egy góccá válhat, ha a tendencia folytatódik.

Az idős otthonokban szigorú szabályok vannak érvényben (pl. látogatási tilalom, felvételi tilalom), azokat a koronavírussal fertőzött betegeket elkülönítetten kell ott elhelyezni, akik nem szorulnak kórházi kezelésre.

Azok a dolgozók, akik tüneteket észlelnek magukon, ne menjenek dolgozni, maradjanak otthon. Értesítsék a háziorvosukat és a munkáltatójukat is.

Kiss Róbert rendőralezredes közölte: a kormány jelentős forrásokat különített el a járvány elleni védekezésre, valamint létrejött az EU-ból érkező támogatások alapja is, ide is érkezhetnek források.

A törzs döntése szerint 9 kórházba történik egyéni védőeszközök kiszállítása. 

A hatósági házi karanténba kerültek száma meghaladta a 15 ezret.

499 esetben feljelentést tettek azokkal szemben, akik elhagyták a házi karantént.

Baranyában elfogtak egy 33 éves budapesti férfit és egy 32 éves nőt, akik szájmaszkokat árultak, majd az igényeket nem elégítették ki. Büntetőeljárás folyik ellenük.

A rendőrség bírságolja azokat, akik magatartásszegést követnek el. Budapesten tapasztalják, hogy nagyobb számban szegik meg az emberek a kijárási korlátozást.

Kína 400 ezer tablettát bocsájtott rendelkezésünkre abból, amit alkalmaztak a betegség kezelésére. A szer lecsökkenti a vírusos állapotot, tehát a fertőzöttségi időtartamot, és a tüdő állapotának a javulását is elősegíti

- mondta Müller. Akinél alkalmazták ezt a szert Kínában, 4 napig voltak pozitívak, akiknél nem, 11 napig. Egy japán, ismert gyógyszerről van szó. A gyógyszert használták már az ebola-járvány alatt is. Beraktároztuk, az engedélyezési eljárás "rendkívül gyorsan" zajlik - emelte ki.

A Pesti úti idősek otthonával kapcsolatban Müller elmondta, 52 ápoltnál és 12 ápolónál van pozitív teszteredmény, de még nincs vége a tesztelésnek, folyamatosan zajlik.

A vendéglátó helyek zárva vannak, de ahol kiszolgálják az ételt elvitelre, az megengedett, csak tartsák be a kellő távolságot. Egy budapesti ötlet: felfestették a színes kis négyzeteket az aszfaltra, ami biztosítja a szociális távolságot.

Akinek enyhe, közepes tünetei vannak, azok otthon maradhatnak,

a C-vitamint szeretettel ajánljuk, sok gyümölcs, zöldség és folyadék fogyasztását, hőemelkedés esetén pihenjen, ha rosszabbra fordul az állapota, hívja házi orvosát, aki intézkedni fog a kórházba szállításáról 

- hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Ha a betegellátás zavara mutatkozik, akkor a népegészségügyi hatóság kijelöl egy másik osztályt, ahol a betegek ellátása zajlik - válaszolta Müller arra a kérdésre, hogy a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályát valóban be kellett-e zárni. Előfordulhatnak olyan osztályok, ahol járványügyi zárlatot tartunk, mondta.

A különböző országok különbözőképpen számolnak be a fertőzöttekről, megbetegedettekről, és elhunytakról, ezért összehasonlíthatatlanok az országok közötti adatok, mondta Müller.

Szerinte a magyar halálozási arány nem tér el jelentősen a környező országokétól, de ez összehasonlíthatatlan.

Magyarország az alsó harmadban van népességarányosan. Bízom abban, hogy ezt a viszonylag kedvező adatot meg tudjuk tartani

- mondta.

Senki sem tudja, hogy lesz-e 2. vagy 3. hulláma a járványnak, vélekedett Müller, aki azt is hangsúlyozta, hogy számos kutatás zajlik erre vonatkozóan.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.