Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Cáfol az Országos Mentőszolgálat: értelmetlen lenne a hívástól számítani a kiérkezési időket

2020. február 21. 15:39 - szerző: 168 Óra

Cáfolja az Országos Mentőszolgálat a Népszava csütörtöki cikkét a mentők kiérkezési idejének állítólagos kozmetikázásáról. 

A mentőszolgálat által bemutatott adatok szerint javult a mentők kiérkezési ideje, csakhogy kozmetikázzák az adatokat, és a mentők kiérkezési idejét nem a hívástól számítják, hanem a gépkocsik indulása és helyszínre érkezése között rögzítik.

Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint több okból sem lenne alkalmas az elemzésre, ha a mentő kiérkezését a hívás beérkezésétől számítanák.

A hívás beérkezésének pillanatától az információk kinyerése eltérő hosszúságú beszélgetéseket eredményez, ami legtöbbször a hívó fél lelkiállapotától, válaszadási képességétől függ. Emiatt innen számolva eleve különböző időkben tudnák indítani a mentőt. 

A hívás befejezésének pillanata sem lehet mérvadó, mert

a legsürgősebb esetekben a mentésirányító egészen a mentő megérkezéséig folyamatos telefonkapcsolatban marad a bejelentővel, instrukciókat, támogatást ad.

A mentőegység riasztása a legsürgősebb esetekben már a telefonbeszélgetés közben, az ahhoz szükséges alapinformációk birtokában megtörténik. Ez szintén azt támasztja alá, hogy a kiérkezési időt a mentő indításától számítsuk, írja közleményében az OMSZ.