Cafeteriamegvonással sújtják a munkavállalókat

2017. február 8. 10:19

A trükköző munkaadók a rájuk kényszerített béremelés miatt ugyanannyival vágták meg a béren kívüli juttatásokat, amennyivel a bért növelni kellett.

Kártyás Gábor munkajogász a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta: a munkáltatónak kétségtelenül van mozgástere, és megteheti, hogy nem ad cafeteriát vagy csökkenti annak mértékét.

Ha valakinek a munkaszerződésében az alapbéren felül szerepel a cafeteria, akkor azt nem változtathatja meg a munkáltató egyoldalúan, csak akkor, ha a cafeteriát a munkáltató egyoldalú kötelezettségvállalás alapján adta.

A munkajogász közölte: a garantált bérminimum a teljes munkaidő ledolgozására jár, ha valaki részmunkaidőben dolgozik, akkor csak az időarányos részét kapja meg. Ezért a munkáltatók azzal próbálkoznak, hogy a munkavállaló már csak részmunkaidőben dolgozik, ezért nem fizetik meg neki a garantált bérminimum teljes összegét. Ez azonban biztosan szabálytalan, mert a munkavállaló tudta és beleegyezése nélkül nem lehet belőle teljes állású munkavállalóból részmunkaidős munkavállalót csinálni, ezt a munkaszerződésben szabályozzák.

Gyakori az is, hogy bár formálisan részmunkaidőbe van bejelentve a munkavállaló, de teljes állásban dolgozik, és a különbözetet zsebbe kapja. Ez is teljesen jogellenes, és feketefoglalkoztatásnak minősül – mondta a szakember.