Budapesti átlagfizetéssel térnek vissza a baloldal egykori arcai a fővárosi cégekbe

2019. november 7., 08:47

Szerző:

Fokozatosan cseréli le a Fővárosi Önkormányzat által tulajdonolt cégek igazgatósági és bizottsági helyeit a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett szövetség, számos posztra pedig egykori szocialista minisztereket, illetve sokat látott politikusokat neveznek ki. A kinevezésekkel a hagyományos ügymenet szerint meghatározzák az új fizetéseket is, a Tarlós-kabinet által öt éve megemelt béreken Karácsonyék is emelnek. A 444 és a 24.hu által megszerzett listák szerint visszatér

  • Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány egykori pénzügyminisztere, aki a BKK igazgatósági elnökeként bruttó 644 ezer forintot fog keresni, ami nagyjából nettó 430 ezer forintnak felel meg. Elődje, Szegvári Péter bruttó 500 forintot keresett Tarlós István idején.
  • Kolber István, a Gyurcsány-kormány fejlesztési minisztere a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatóságába ülhet be bruttó 322 ezer forintért, ami nettóban közel 215 ezer forintot jelent. Elődeik bruttó 160 ezer forintot kerestek.
  • Szintén a vagyonkezelőben kap helyet, Kolberéhez hasonló bérért Bodnár Zoltán, a Liberálisok 2014-es főpolgármester-jelöltje.
  • Katona Tamás, az MSZP-SZDSZ-kormány egykori pénzügyminisztériumi államtitkára, az MSZP volt pártigazgatója a BKV igazgatóságába ülhet havi bruttó 322 ezer forintért.
  • Gál J. Zoltán, a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára a Városüzemeltetési Holding igazgatósági tagjaként bruttó 483 ezer forintot fog keresni, ami nettóban nagyjából 322 ezer forint.

Ahogy arról lapunk Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja is beszélt a 168 Órának adott interjújában, azt várják az ellenzéki szövetség többi pártjaitól, hogy a kinevezések során csak olyan személyeket javasoljanak, akik összeegyeztethetők az átláthatósági és antikorrupciós követelményeknek. A politikus arról is beszélt, hogy az elfogadott átláthatósági minimumprogram garanciát jelent az új többség tiszta kormányzására.

Karácsony Gergely a kinevezéseket és a fizetésemeléseket firtató újságírói kérdésekre úgy reagált, hogy a költségvetés számára ezek a fizetések nem megterhelők, és neki a legnagyobb gondja az, hogy a nemek arányát egyelőre nehezen tudják tartani.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.