Budapesten megjelent egy körözési plakát, Nikola Gruevszkit keresik

2018. november 15., 08:14

Szerző:

Egy nyilvános Facebook-poszt tanúsága szerint Budapesten megjelent az első körözési plakát, amely Nikola Gruevszki macedón exkormányfő hollétét firtatja. Kedden derült ki, hogy a politikus Magyarországra jött és menedékjogot kért a kétéves börtönbüntetés miatt, amelyre 2018 májusában ítélték vesztegetés miatt. 

Nikola Gruevszki úgy jöhetett Magyarországra, hogy nem volt útlevele, ami rengeteg kérdést felvet, a Miniszterelnökség viszont az aggályok ellenére jelezte, hogy a macedón exkormányfővel biztonsági okokból kivételezni fognak, és ahelyett, hogy visszavinnék Röszkére, Budapesten várhatja, hogyan döntenek a menedékjogi kérelméről. a politikus rendkívül szívélyes viszonyt ápol Orbán Viktor magyar kormányfővel, aki kampányolt is a Gruevszki-féle jobboldali párt, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) mellett. Azt nehéz elképzelni, hogy Nikola Gruevszki a legfelsőbb szerb és magyar politikai körök segítsége nélkül jutott el Budapestig.

Macedónia közben kiadatási kérelmet nyújtott be a magyar hatóságokhoz az ügyben. Bár a macedón exkormányfő azt állítja, hogy halálos fenyegetések miatt menekült Budapestre Szkopjéból, Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter ezt cáfolta, azt állítva, a politikus rendőri védelmet kapott, és ő maga választhatta ki azokat a biztonságiakat, akik őrizték.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök úgy nyilatkozott, azt várja Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen olyan bűnözőt, aki a Macedónia állampolgárainak kárt okozott. – Milyen motivációt jelentene az nekünk, tagjelölt országoknak, ha az Európai Unió egyik tagországa a bűnözők menedékévé válna, és nem tisztelné a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jogot – firtatta. Ehhez képest Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt állította, Nikola Gruevszki a hazájában üldöztetésnek van kitéve, a Zaev-kormány Soros György befolyása alatt áll.

Az egyelőre nem világos, hogy a plakátot ki ragasztotta fel a Király utca és az Erzsébet körút sarkán lévő troiibuszmegállóban.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.