Budapesten költik a legtöbbet gyógyszerre az országban

2019. január 22., 10:06

Szerző:

Az egy lakosra jutó éves gyógyszerforgalom összértéke Magyarországon 48 700 forint volt 2017-ben, ami Budapesten tízezer forinttal haladja meg az országos átlagot – írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal egészségügyi évkönyve alapján.

Átlagosan valamivel több, mint 15 darab vényköteles gyógyszert váltottak ki fejenként a lakosok 2017-ben, amiért 12 700 forintot fizettek a patikákban.

A vényköteles szerek átlagos tb-támogatásának mértéke meghaladta a 71 százalékot is, viszont 2010-ben a gyógyszerek átlagos tb-támogatása még 73 százalék volt.

Tavaly Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára jelentette be, hogy összesen 37 milliárd forinttal megemelik az egészségügyi alapkasszát, ebből 23,5 milliárd forint pluszforrás jut gyógyszertámogatásra. Erről Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója azt nyilatkozta a portálnak, hogy ugyan a nettó gyógyszer-közfinanszírozás minimális mértékben nő, de továbbra sem éri el visegrádi országok átlagát.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.