Budapest mellett a legnépesebb városok felét is megnyerte az ellenzék

2019. október 15., 09:44

Szerző:

A 2014-es önkormányzati választások során a 100 legnépesebb magyar város közül mindössze 20-ban tudott polgármestert adni az ellenzék, a kormányzó Fidesz pedig tarolt. Ehhez képest idén óriásit lépett előre az ellenzék, a 444 gyűjtése szerint

a budapesti kerületekkel együtt a legnépesebb városok felében ellenzéki győzelmet hozott a választás.

A gyűjtésnél figyelembe vették, hogy sok esetben egy független jelölt mögött sorakoztak fel a pártok, esetleg közösen alakítottak új választási szervezetet, de ugyanez igaz a kormánypártra is, amely szintén beállt független jelöltek mögé.

Ahol 2014-ben győzött az ellenzék, azokat a településeket sikerült megtartania - már ahol indult közös jelölt,

valamint az időközi polgármester-választáson győztesek is újrázni tudtak, mint ami történt Salgótarjánban, Hódmezővásárhelyen és Balmazújvárosban.

Az ellenzék csak olyan településeken veszített, ahol a korábbi támogatottjuk oldalt cserélt, mint ami történt Budapest XX. és XXIII. kerületében is.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.