Félelmetes Szent István-szobor fog megjelenni Budapesten

2019. október 5., 11:46

Szerző:

2017. január 25-én a Fővárosi Közgyűlés jobbikos javaslatra, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek a támogatásával úgy döntött, hogy Lukács György szobrát el kell távolítani a XIII. Szent István parkból, a helyére pedig az államalapító uralkodó képzeletbeli mását állítják fel. A filozófus szobrát 2017. március 26-án le is bontották, a hvg.hu pedig most azt írja, hogy Szent Istváné elég félelmetesre sikerült. „Harmath István alkotása a leggyengébb harmincas évekbeli szobrokat idézi” – jegyzi meg a lap, hozzáfűzve, hogy a székelyudvarhelyi születésű szobrász azért ennél sokkal hízelgőbb fényben látja az egészet. Szerinte 

  • „a közhelyszerű sémáktól mentesen, érzékenységgel és józan tárgyilagossággal mintázta meg Szent István alakját'
  • „az általa megformált mű koncepciója szerint Szent István egész alakos szobrában a tömbszerűség illetve az összhatás hangsúlyozódik klasszikus formában",
  • „az ég felé mutató jobb kéz, illetve baljában az országalma” 

pedig Szent István keresztényi elhivatottságát szimbolizálja. Az új szobor talapzata már épül, novemberben fogják felavatni.

Fotó: Fővárosi Közgyűlés

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.