Budapesten több tízezer patkány élhet a Növényvédő és Kártevőirtó Kft. ügyvezetője szerint

2020. június 7., 12:22

Szerző:

A koronavírus-járvány alatti korlátozások miatt előbújtak az éhes patkányok Amerika számos nagyvárosában. Az állatok a bezárt éttermek miatt nem találtak elegendő táplálékot, ezért nappal is előmerészkedtek, sőt volt, hogy kannibalizmusra ragadtatták magukat.

A 24.hu amiatt kereste meg Takács Zoltánt, a Növényvédő és Kártevőirtó Kft. ügyvezetőjét, hogy megtudják, nálunk is tapasztaltak-e hasonlót. Takács szerint Budapesten a világ sok nagyvárosához mérten arányaiban is jóval kevesebb patkány él, így a fentiekhez hasonló tömeges agresszív viselkedéssel nem kell számolni.

Fotó: Youtube

Az elmúlt hónapokban a populáció szokásos évszakos változását észlelték a szakemberek, de érdemi kiugrások nélkül. A legtöbb hazai nagyvárosban, így Budapesten is folyamatosan végzik a patkányok elleni beavatkozásokat, ezért kicsi az esélye az ilyen helyzetek kialakulásának.

Mint mondta, a budapesti patkánypopulációt darabszámra lehetetlen meghatározni, a becslések szerint jelenleg néhány tízezer állatról van szó. A főváros területén például az objektumok számához mérik a tényleges patkányészleléseket, ez azt jelenti, hogy a törvényben kijelölt 228 ezer budapesti objektumnál – amelyek lehetnek önálló lakóházak, de épületegyüttesek vagy csatornaszakaszok is – havi szinten összesen átlag 500 patkánybejelentés érkezik.

A fővárosi patkánypopuláció 2012-től kezdve folyamatosan növekedett, amit az elmúlt évben elvégzett intenzív patkányirtási programmal sikerült megfékezni.

Mint emlékezetes,

tavaly annyira elszaporodtak a patkányok, hogy 10 hónap alatt több 10 ezer bejelentés született. A budapesti patkányhelyzet az önkormányzati választás egyik kampánytémájává vált.

Takács - akinek cége a Budapest patkánymentesítéséért felelős RNBH Konzorcium tagja - felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezett környezet fenntartásával mindenki tehet azért, hogy kevesebb patkány legyen a nagyvárosokban. De azt is érdemes lenne megfontolni, hogy a vécébe öntjük-e az ételmaradékokat. Mint mondta, Budapesten az elmúlt évtizedekben a közüzemi díjak emelkedése okán jelentősen lecsökkent a vízhasználat, ezért ha a csatornákat nem tölti meg a víz, az remek élőhelyet jelent a patkányok számára, ahova ráadásul a táplálék is helybe érkezik.

"A konyhamalacokkal vagy a vécébe öntött ételmaradékokkal terített asztalt biztosítunk a csatornában meghúzódó rágcsálóknak".

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.