Átszabják a parkolási zónákat és a parkolódíjakat a fővárosi kerületek

2020. február 18., 10:06

Szerző:

Módosíthat a Fővárosi Közgyűlés azon a rendeleten, amely megszabja a zónákat, a parkolódíjakat és azokat a napokat, amikor fizetni kell – írja a Világgazdaság. A külső városrészekben azonban nem kell számítani változásra.

Budapesten mintegy 110 ezer fizetős, közterületi parkolóhely van, 2018-as adatok alapján

ebből csaknem 8500 a fővárosé, a többi a kerületeké.

Ezek kapcsán tavalyelőtt a fővárosnak 1,45 milliárd forintos kiadása és 1,95 milliárd forint bevétele keletkezett. Az egyes kerületeknek a helyi kedvezményrendszer létrehozásában van mozgásterük. A lap megkeresésére Terézváros vezetése hangsúlyozta, hogy

a szabályozás módosítása a dugódíj esetleges bevezetése miatt kerülhet napirendre, és hogy a lakosság a lakóhelye közelében parkolhasson: élvezzenek előnyt a helyiek és bizonyos parkolóhelyeket csak az ott élők használhassanak. Erről már egyeztetnek a fővárossal.

A Világgazdaság budapesti kerületeknek küldött körkérdésére kapott válaszok szerint számos kerület egyébként is tervezi a helyi parkolási szabályzat változtatását.

  • Újpesten márciusban állnak neki egy átfogó parkolási koncepció megalkotásához, mert még nem tettek eleget annak a fővárosi rendeletnek, amely szerint a főváros egy parkolási zónát alakított ott ki négy övezettel.
  • A II. kerületben újragondolnák az övezeteket és a díjszabást is.
  • Az I. és a VII. kerületben a bérlők kedvezményeit szűkítenék.
  • Az V. kerületben az autók parkolóházi elhelyezésének a lehetőségét bővíthetik.
  • A XI. kerületben önálló parkolási céget hoznak létre és előkészítik a parkolási övezeteket érintő módosításokat.
  • A XV., a XVI., a XVII., a XVIII., a XX., a XI. és a XXII. kerületekben élőknek viszont nem kell számítaniuk változásra, ott nem nyúlnak az ingyenes parkoláshoz.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.