Az Orbán-kormány szerint nincs szó Budapest kivéreztetéséről, a főváros a 8. oldalon a prioritások között szerepel

2020. január 13., 20:48

Szerző:

Hétfőn a Népszava írt azokról a kormányzati dokumentumokról – az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik prezentációjáról –, amelyek a tanúsága szerint az Orbán-kormány arra készül, hogy minden uniós fejlesztési forrást elvonjon Budapesttől 2021-2027 között. Ez arról szól, hogy Magyarország milyen rendszerben használná fel a következő, 2021-2027 közötti uniós költségvetési  időszak operatív programjainak támogatásait. Az új struktúrának – azon túl, hogy Debrecenen kívül a legtöbb nagyvárost hátrányosan érintené – Budapest lenne a legnagyobb vesztese, ha ugyanis az Európai Bizottság elfogadja a decemberben Brüsszelben már bemutatott kormányzati javaslatot, a főváros a jelzett ciklusban uniós fejlesztési források nélkül maradhat. Az Orbán-kormány ugyanis – derül ki a prezentációból – az eddigi tíz helyett ugyanis csak három operatív programot indítana. 

Fürjes Balázs  Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a cikkre úgy reagált hogy álhírről, fake newsról van szó, hasonló értelmű kormányzati előterjesztés nincs, ilyen döntés nem született, az atv.hu kérdésére pedig fő érintettként Palkovics László minisztériuma előhúzott egy 2019. december 10-i keltezésű prezentációt, amelynek a 8. oldalán Budapest általánosságban a prioritások között szerepel öt fejlesztési pillér egyikeként.

Az ITM azzal magyarázta a tévedést, hogy a Népszava egy olyan ábrára hivatkozva írt Budapest „kivéreztetéséről”, amely a hátrányos helyzetű térségeket mutatja. Mivel Budapest nem az, ezen az ábrán nem is tüntették fel fejlesztést igénylő területként. 

Orbán Viktor évértékelő beszéde
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A „Potential Operational Programmes for the 2021-2027 period in Hungary” címet viselő prezentációt az ITM szerint december 10-én mutatták be „ügyintéző kollégák szintjén” Brüsszelben.

Karácsony Gergely még a Népszava cikke nyomán egy Facebook-posztban azt írta, „álságos és káros” a terv, az Orbán-kormány egy olyan dokumentum létezését és brüsszeli bemutatását tagadja le, amelyik éppen ott fekszik az ő asztalán, nem mellesleg pedig „az ominózus napon” ő is Brüsszelben tárgyalt, a repülőgépen pedig ott ült előtte Palkovics László miniszter. 

Ami az ITM érveit illeti, a budapesti főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: 

– Valóban szerepel Budapest neve egy ponton, de az, hogy ez prioritásként lenne kezelve... inkább van egy pont, ahol szerepel Budapest neve.