Budapest lakossága nem hiszi el egy kutatás szerint, hogy az Orbán-kormány betartja a fővárosnak tett ígéreteit

2019. december 30., 10:01

Szerző:

Budapest közérzete tapinthatóan jobb, mint a többi településé. Míg az országban átlagosan az emberek több mint 60 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan a dolgok mennek, addig a fővárosban ez az arány kevesebb mint 50 százalék – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából készített.

A budapestiek jobb hangulatának számos oka lehet. A fővárosban például az átlagfizetés harmadával több mint az Alföldön, és hatodával magasabb, mint az ipari fellegvárnak számító Győr-Moson-Sopron megyében. Azaz egy fővárosi lakos sokkal könnyebben ellensúlyozza a közszolgáltatások hiányosságait, például az egészségügyi ellátás vagy az oktatás esetében, mint egy vidéki lakos.

A reprezentatív kutatás szerint az emberek nagyobb része véli úgy, hogy Karácsony Gergely főpolgármester érdemi tárgyalópartnere lesz a kormánynak. A Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Momentum hívei 86 és 92 százalék közötti arányban gondolják így, míg a Fidesz-szimpatizánsoknak mindössze 5 százaléka hiszi, hogy az új főpolgármester képes lesz érdemben küzdeni a kabinettel.

Az atlétikai stadion esetében például a budapesti lakosok több mint 81 százaléka egyetértett a főpolgármester által támasztott feltételekkel. Ez az arány a bizonytalanok körében 78 százalék volt, de még a kormánypárti szavazók között is elérte a 65 százalékot.

A kormány végül a főpolgármester ötpontos követelését, amelyen a leghangsúlyosabb elem a budapesti egészségügyre kért 50 milliárd forintos pluszforrás volt.

A felmérésből azonban az is kiderült, hogy a követelések megvalósulásában már kevésbé bízik Budapest. Csak a polgárok 24 százaléka hiszi, hogy a kormány állja a szavát, 46 százalék viszont úgy gondolja, a kabinet egyetértése látszólagos, és megpróbál majd kibújni a teljesítés alól.

A jelek szerint a többség nem szeretné, ha minden fővárosi beruházáson újra és újra alkudozni kellene. A budapestiek 52 százaléka azt tartaná jónak, ha a kormány a fővárosban beszedett jövedelemadóból automatikusan annyi pénzt hagyna Budapestnél, amiből futná a főváros működési költségeire, illetve a szükséges fejlesztésekre is. 23 százalék azt szeretné, ha a kabinet az itt begyűjtött szja-ból elkülönítene egy keretet, amire a főváros pályázhatna különböző feladatok ellátására. És mindössze a fővárosiak 13 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány irányítja az országot, így jogában áll az összes bevételt beszedni és azt a saját szempontjai szerint újraosztani.

Karácsony Gergely és Gulyás Gergely sajtótájékoztatója
Fotó: Balogh Zoltán

 

Amíg azonban a kormány gyakorlatilag a Budapesten megtermelt jövedelem 1-2 százalékát hagyja a fővárosnál, az emberek többsége azt várja, hogy vegye ki jobban a részét a finanszírozásból. A folyamatosan veszteséges BKV esetében a fővárosiak 47 százaléka tartja úgy, hogy a kabinetnek a jelenleginél nagyobb mértékben kellene támogatnia a budapesti tömegközlekedést, és csak 12 százalék gondolja, hogy a kormánynak nincs dolga a fővárosi utazással, azt az önkormányzatnak kell fenntartania.

Ennek ellenére 50 százalék szerint a kabinet igyekszik minden támogatást megvonni az ellenzéki vezetésű Budapesttől, tehát nem fogja a jelenleginél jobban támogatni a BKV-t.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.