Adósság és szinte megoldhatatlan feladat várja a következő főpolgármestert

2019. augusztus 16., 12:30

Szerző:

A főváros adóssága az év elején elérte a 80 milliárd forintot, az idei költségvetés szerint ez akár 75 milliárd forinttal is nőhet. Szinte megoldhatatlan feladatot örököl a következő főpolgármester, ugyanis a bevételek nem elegendőek a minimális fejlesztésekre, de még a működés is mindennapi küzdelmet igényel – írja a Népszava.

A Fővárosi Önkormányzat működését már szinte csak hitelfelvételekkel tudja fenntartani. A lap azt írja, hogy Budapest gazdálkodását az elmúlt nyolc évben kivéreztette a kormány, az intézményeket elvonta, vagyonát elveszítette, így a város bevételei néhány év alatt a felére csökkentek.

Idén 266 milliárd forintból gazdálkodhat a város, míg 2010-ben még évente 500 milliárd forintnyi bevétele volt, a kiadásai viszont ennél az összegnél 46 milliárddal kisebbek voltak. Vagyis többlet maradt a költségvetésben.

A 2010-es évek előtt az akkor még meglévő oktatási, egészségügyi és egyéb intézményeit úgy tudta üzemeltetni a főváros, hogy működési többlete keletkezett, ebből tudta finanszírozni a fejlesztéseket. Az elmúlt kilenc évben viszont a kormány sorra elvette az intézményeket és a vele járó bevételeket, miközben a főváros számára valóban fontos fejlesztéseket – metró, tömegközlekedés, útfelújítások – nem finanszírozta. Ezért Budapest egyre nagyobb mértékben szorult hitelfelvételekre.

Orbán Viktor és Tarlós István találkozója
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az 2019-es költségvetés tavaszi elfogadásakor 80 milliárd forintos adóssága volt az önkormányzatnak, erre jön még várhatóan 75 milliárd forint. Ezzel a város közelít a kedvező adóminősítés határához, mivel az adósságállomány nem érheti el az éves működési bevételt. Számítások szerint Budapest adósságállománya idén eléri az engedélyezhető összeg 67 százalékát, amely 2020-ra a tervezett további 32,9 milliárd forint hitellel 70 százalékra emelkedhet.

Az önkormányzati hitelügyleteket a kormánynak engedélyeznie kell, ezért a jövőbeli hitelek nagyban függhetnek az őszi önkormányzati választások eredményétől.

A Népszava megjegyzi, hogy megnyugtató válasz nincs a főváros pénzügyi jövőjére, mivel az önkormányzatnak a helyi adókon kívül nincsenek olyan bevételei, amelyeket növelni tud.