Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Karácsony Gergely benyújtott egy tízmilliárdos számlát az állami kukaholdingnak

2020. január 22. 14:04 - szerző: 168 Óra

Megérkezett az állami kukaholdinghoz, vagyis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-hez az a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. által kiállított számla, amely a fővárosi szemétszállításért még hátralévő majdnem tízmilliárd forint hátralék kifizetését késleltette – írja az Index.

Az Indexnek Mártha Imre, az FKF felügyelő bizottságának elnöke azt mondta, egy hónapig még kibírták volna, hogy nem érkezik meg a pénz, de valamiből a kukáskocsikat is meg kell tankolni, és a béreket is ki kell fizetni.

Magyarázata szerint a számlát adminisztrációs okok miatt állították ki késedelemmel. A kormány négy éve a szemétszállítást az egész országban a kukaholding gondjaira bízta, így a lakosság és az intézmények a szemétszállítási díjat azóta nem közvetlenül azoknak fizetik, akik a szemetet elszállítják, hanem az NKHV-nak. A kukaholding pedig a pénzt, vagy annak egy részét továbbutalta a szemétszállító cégeknek.

Budapest eddig a teljes összeget megkapta, mivel Orbán Viktor kormányfő, Tarlós István korábbi főpolgármester és a kukaholding háromoldalú megállapodást kötött. A szerződés a múlt hónapban járt le.

Ezután a fővárosi szemétszállítás megint a kormányrendelettől vált függővé. A rendeletet a múlt héten Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter módosította, és megváltoztatta a költségszámítás képletét.

Mártha közölte, hogy a rendelet és az egyéb jogszabályok irgalmatlan bürokráciát követelnek, túlzott aprólékosságot várva el a szemétszállító cégektől. Az elnök úgy látja, a kért adatszolgáltatásokat két csoportra lehet bontani: a fontos és a nem fontos adatokra. Elmondása szerint ahhoz megadták a fontos adatokat, hogy a kukaholding a pénzt kifizesse az FKF-nek, például hogy honnan és mennyi kukát szállítottak el. Úgy gondolja, az már nem annyira fontos, hogy az autók például hány kilométert tettek meg, vagy hogy hány liter szemét volt a kukákban. Most már ezeket is feldolgozták a számlához.

Mártha hangsúlyozta, hogy a kukaholding február 20-ig kénytelen lesz kifizetni a 2019-es szemétszállítási díjból még hátralévő 10 milliárdot, bár az elnök úgy véli, a pénz átutalásához a kukaholding jóindulatára lesz szükség.

„Mi nem kérünk állami támogatást, hanem mi azt a pénzt kérjük, amit a lakosság és a szolgáltatók befizettek a kukaholdingnak a szemétszállításért. Mi csak azt kérjük, hogy ugyanúgy járjunk el, mint Tarlós úr idejében és ugyanolyan mennyiségű pénzt kapjunk mint azokban az években, ami a főváros területén végzett hulladék gazdálkodásból befolyt pénz levonások nélkül”

– mondta Mártha Imre.