Karácsony Gergely benyújtott egy tízmilliárdos számlát az állami kukaholdingnak

2020. január 22., 14:04

Szerző:

Megérkezett az állami kukaholdinghoz, vagyis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-hez az a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. által kiállított számla, amely a fővárosi szemétszállításért még hátralévő majdnem tízmilliárd forint hátralék kifizetését késleltette – írja az Index.

Az Indexnek Mártha Imre, az FKF felügyelő bizottságának elnöke azt mondta, egy hónapig még kibírták volna, hogy nem érkezik meg a pénz, de valamiből a kukáskocsikat is meg kell tankolni, és a béreket is ki kell fizetni.

Magyarázata szerint a számlát adminisztrációs okok miatt állították ki késedelemmel. A kormány négy éve a szemétszállítást az egész országban a kukaholding gondjaira bízta, így a lakosság és az intézmények a szemétszállítási díjat azóta nem közvetlenül azoknak fizetik, akik a szemetet elszállítják, hanem az NKHV-nak. A kukaholding pedig a pénzt, vagy annak egy részét továbbutalta a szemétszállító cégeknek.

Budapest eddig a teljes összeget megkapta, mivel Orbán Viktor kormányfő, Tarlós István korábbi főpolgármester és a kukaholding háromoldalú megállapodást kötött. A szerződés a múlt hónapban járt le.

Ezután a fővárosi szemétszállítás megint a kormányrendelettől vált függővé. A rendeletet a múlt héten Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter módosította, és megváltoztatta a költségszámítás képletét.

Mártha közölte, hogy a rendelet és az egyéb jogszabályok irgalmatlan bürokráciát követelnek, túlzott aprólékosságot várva el a szemétszállító cégektől. Az elnök úgy látja, a kért adatszolgáltatásokat két csoportra lehet bontani: a fontos és a nem fontos adatokra. Elmondása szerint ahhoz megadták a fontos adatokat, hogy a kukaholding a pénzt kifizesse az FKF-nek, például hogy honnan és mennyi kukát szállítottak el. Úgy gondolja, az már nem annyira fontos, hogy az autók például hány kilométert tettek meg, vagy hogy hány liter szemét volt a kukákban. Most már ezeket is feldolgozták a számlához.

Mártha hangsúlyozta, hogy a kukaholding február 20-ig kénytelen lesz kifizetni a 2019-es szemétszállítási díjból még hátralévő 10 milliárdot, bár az elnök úgy véli, a pénz átutalásához a kukaholding jóindulatára lesz szükség.

„Mi nem kérünk állami támogatást, hanem mi azt a pénzt kérjük, amit a lakosság és a szolgáltatók befizettek a kukaholdingnak a szemétszállításért. Mi csak azt kérjük, hogy ugyanúgy járjunk el, mint Tarlós úr idejében és ugyanolyan mennyiségű pénzt kapjunk mint azokban az években, ami a főváros területén végzett hulladék gazdálkodásból befolyt pénz levonások nélkül”

– mondta Mártha Imre.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.