Megszavazták a főváros új szmsz-ét, jön a részvételi költségvetés

2020. január 29., 15:39

Szerző:

Karácsony Gergely főpolgármester tegnap délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Fővárosi Önkormányzat új Szervezeti és Működési Szabályzatát (szmsz). Ez a főpolgármester szerint új alapokra helyezi az önkormányzat működését és a fővárosiak beleszólási lehetőségeit a közgyűlés működésébe, illetve sokkal demokratikusabb döntéshozatalt tesz lehetővé. Úgy véli, az átláthatóságot és az ellenzéki jogosítványokat is erősíti, és állandó párbeszédet biztosít a budapestiekkel.

Lehetővé teszi, hogy a fővárosiak a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott költségvetést is véleményezzék. Megfogalmazása szerint az új szmsz kinyitja a kaput ahhoz, hogy Budapestnek is legyen részvételi költségvetése, amely sok nyugat-európai városban létezik. Ez azt jelenti, hogy a költségvetés egy részéről a polgárok közvetlenül dönthetnek.

Karácsonyék azt tervezik, hogy a budapestiek 1 milliárd forintról dönthetnek majd, és elmondhatják a véleményüket arról, hogy mire költse ezt a pénzt a főváros.

Karácsony Gergely közölte, hogy újra lesznek frakciók a közgyűlésben, kellő erőforrással a döntéshozatalhoz, növelik az időkeretet a vitatkozáshoz, és újra lesznek interpellációk, felszólalások. Hozzátette, hogy az új szmsz nem bővíti a főpolgármester lehetőségeit, és nem csökkenti a képviselőkét.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
Fotó: Kovács Tamás

A másik fontos döntés a Lánchidat érinti. Karácsony Gergely elmondása szerint szomorúan vették tudomásul, hogy a kormány nem kíván több plusz forrást biztosítani a Lánchíd rekonstrukciójára.

Úgy látja, sok éves, talán évtizedes adóssága az a fővárosi városvezetésnek, hogy Budapest és egész Magyarország egyik legfontosabb szimbóluma, a Lánchíd nem kapta meg azt a gondoskodást, amelyet megérdemelt volna. A közgyűlés arról döntött, megvizsgálják a terveket és a közbeszerzési kiírás feltételeit annak érdekében, hogy a beruházás költségeit csökkentsék.

Karácsony Gergely javasolta, hogy kezdeményezzék a kormány által az alagút felújítására vállalt 6 milliárd forint átcsoportosítását a Lánchídra, mert jelenleg az a legsürgősebb eleme a beruházásnak. Megjegyezte, hogy már most is forgalomkorlátozást kellett elrendelni a híd műszaki állapota miatt, és lehetséges, hogy további korlátozásokra lesz szükség.

Beszélt az új fővárosi cégvezetők kiválasztásáról. A képviselők döntöttek arról, hogy

  • a Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. ügyvezetője pedig Borbélyné Balog Zsuzsanna,
  • a Budapest Film Zrt. igazgatója Liszka Tamás,
  • a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. vezetője Faix Csaba lesz.

A vezetőket nyilvános pályázatokon választották ki.

A Budapesti Sportszolgáltató Központ vezetője Józsa Alíz. Az előző vezetőt szerették volna marasztalni, de ez nem sikerült, ezért egyelőre a gazdasági igazgatót bízták meg a cég vezetésével, a kiírt pályázatot pedig nem tekintik érvényesnek.

A főpolgármester újságírói érdeklődésre elmondta, hogy kevesebb fa kivágását igényli a római-parti árvízi védmű áthelyezése, vagyis kevesebb fát kell kivágni, ha nem közvetlenül a parton védekeznénk az árvíz ellen. A közgyűlés döntött arról, hogy megvizsgálják ezt a lehetőséget is, és megvalósíthatósági tanulmányt indítanak a területen. Ebből derül majd ki, hogy a beruházás milyen következményekkel jár. A part menti és a Királyok útja – Nánási úti védekezést ezután hasonlítják majd össze, a konkrét adatok alapján.