Hiába termeli Budapest a GDP 40 százalékát, a főváros adósságban úszik

2019. október 1., 18:38

Szerző:

Csak idén júliusban mintegy 17,5 milliárd forint folyószámlahitelt kapott a fővárosi önkormányzat az OTP Banktól – írja a Napi.hu a budapesti városháza szerződései alapján.

A lap azt írja, hogy Budapest termeli a magyar GDP 40 százalékát, a főváros mégis adósságban úszik, és hitelek nélkül nem tudná finanszírozni a működését. Még februárban fogadták el Budapest költségvetését, az idei hiány 114 milliárd forintot tesz ki.

A hiányt három forrásból fedezik.

  • 25,3 milliárdot az előző évek maradványaiból,
  • 66,7 milliárd forintot új hitelek felvételéből,
  • további 27,9 milliárdot pedig a meglévő befektetések értékesítéséből teremtenek elő.
A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A júliusi szerződésekből az derül ki, hogy a fővárosi önkormányzat pénzügyi főosztálya szinte naponta köt hitelszerződést az OTP-vel.

  • Július 5-én 5,7 milliárd forint hitelről szólt a szerződés,
  • három nappal később újabb 855 millió forint következett,
  • július 11-én 2,5 milliárd forint hitelre volt szükség,
  • de július 15-én is 3,4 milliárd forintért fordult Budapest az OTP-hez.

A Napi.hu emlékeztet arra, hogy már a 2018-as költségvetést is 131 milliárd forintos hiánnyal fogadták el. 

Tarlós István főpolgármester korábban elmondta, hogy szerinte a fővárosi költségvetésben szereplő 66,7 milliárd forint hitel nem kényszerűségből felvett működési kölcsön, hanem a fejlesztések finanszírozását szolgáló forrás.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.