Megkapja Budapest a kormánytól a kétmilliárd forintot a fővárosi CT és MR várólisták megszüntetésére

2020. január 18., 16:21

Szerző:

A budapestieknek hasznos megállapodásokat köt a kormány Karácsony Gergely főpolgármesterrel – közölte Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szombaton az MTI-vel.

A közleményben az államtitkár felidézte, pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt tárgyalásokat folytattak Karácsony Gergellyel és munkatársaival a közös fellépést szükségessé tevő budapesti kérdésekről, amelyet megelőzött egy szerdai egyeztetés.

A tárgyalások eredményeit Fürjes Balázs úgy foglalta össze, „intenzíven, nyitottan, megoldásokat keresve, a budapestiek számára eredményesen tárgyaltunk a héten Karácsony Gergellyel.”

Évi kétmilliárdból megszüntetnék a CT- és MR-várólistá
Fotó: Koszticsák Szilárd

Hozzátette, fontos kérdésekben állapodtak meg az egészségügy területén. Rögzítették a legfontosabb közös célt.

– Ha szükséges, a beutaló kiállítása után hét napon belül legyen meg a CT vagy MR vizsgálat minden esetben, a vizsgálat után három napon belül pedig legyen vizsgálati végeredmény, diagnózis. A kormány száz százalékban biztosítja az ehhez szükséges kétmilliárdos költségvetési támogatást – emelte ki.

Az államtitkár közleménye szerint megegyeztek abban is, hogy

a kormány a központi költségvetésből idén összesen 10 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek járóbeteg ellátási szolgáltatását, vizsgálatokat, gépek, eszközök beszerzését, rendelők építését, felújítását.

– A megbeszéléseken egyenként, tételesen áttekintettük a kerületi igényeket és döntöttünk a források kerületek közötti megosztásáról. A megállapodás részleteit a kormány és a főváros közösen fogja ismertetni – fűzte hozzá.

A szemétszállítás ügyében Fürjes Balázs azt közölte, elmondták Karácsony Gergelynek, hogy a kormány fenn kívánja tartani az egységes, országos hulladékgazdálkodási rendszert, aminek uniós követelmények, a gazdaságosság és a környezet védelmének biztosítása az okai. Ezt a feladatot országosan ellátó kukaholdingnak nincs tartozása a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) vállalat felé.

Hozzátette, 2019-re minden benyújtott számlát kifizetett a fővárosnak a cég. Az utolsó 2019-es számlát az FKF még nem nyújtotta be, így a kukaholdingnak nincs jogszerű lehetősége fizetni. Abban is megegyeztek, hogy az FKF és a kukaholding vezetői minden kérdést tisztáznak, és ha véleménykülönbség van, akkor azt a cégvezetőkkel együtt közösen megvitatják.

– Úgy álltunk fel az asztaltól, hogy nem a vitát, a konfliktust keressük, és a szakmai megoldást mindketten napokon belül lehetségesnek tartjuk – írta Fürjes Balázs.

Karácsony Gergely pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy olyan szakmai csomagot dolgoztak ki, amely alapján meg tudják szüntetni Budapesten a várólistákat. Ehhez kérték az Orbán-kormány támogatását.

Az a múlt héten derül ki, hogy az állami kukaholding, a Nemzeti Hulladékkezelő Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. (NHKV Zrt.) nem fizeti ki azt a pénzt, amellyel az FKF-nek tartozik az elvégzett munkáért. Karácsony közölte, hogy nem írja alá az atlétikai világbajnokság támogatását, ha a kukaholding nem fizet. Most csütörtökön viszont megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelete, amely hozzájárul, hogy a főváros hozzájusson az állami kukaholding által visszatartott pénzéhez.